Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зукърбърг се извини пред евродепутатите за скандала с изтичане на лични данни

Зукърбърг се извини за скандала с изтичане на лични данни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг поднесе извинения в Европарламента във връзка със скандала с изтичане на лични данни на милиони потребители. Пред представители на различните парламентарни групи Зукърбърг призна, че социалната мрежа не е била подготвена за руската хакерска атака от дезинофмация по време на изборите за президент в Съединените щати през 2016 година:

"През 2016 г. бяхме твърде бавни в идентифицирането на руската намеса по време на президентските избори в Съединените щати. По това време бяхме съсредоточени върху по-традиционни форми на кибератаки. Не бяхме подготвени за тази координирана атака от дезинформация, за които вече сме нащрек. Оттогава направихме значителни подобрения, за да предотвратим подобни атаки в бъдеще. Например, ние ще удвоим броя на специалистите, които ще работят за сигурността на хората и те ще станат повече от 20 000 до края на тази година. И искам ясно да заявя, че да пазим безопасността на потребителите за нас е по-важно от това да извличаме максимални печалби".

Марк Зукърбърг каза още, че с координирана работа с отделните правителства, Фейсбук е подобрил значително работата си и не е допуснал хакерска намеса в президентските избори във Франция и парламентарните в Германия през миналата година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени