Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D визуализация на „История Славяноболгарская“ бе прожектирана на голям екран в ЕК

| обновено на 23.05.18 в 01:51
Снимка: БУЛФОТО

3D визуализация на „История славянобългарска“ бе прожектирана на голям екран в Европейската комисия като част от отбелязването на празника на българската просвета и култура – 24-ти май. Проявата, организирана от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, събра министри, евродепутати, представители на българската общност в Брюксел.

„Днешният ден е възможност да отдадем почит на българските братя Кирил и Методий, защото благодарение на тях сме получили най-ценното – знанието, а то ни води към всичко, което можем да постигнем", каза пред „Хоризонт“ еврокомисар Мария Габриел:

„Кирилицата не е само третата официална азбука на Европа и на ЕС. Тя е живителна сила. Сила за бъдещето, във която българският принос към многообразието и европейската култура има своето най-достойно място“. 

Стела живее в Брюксел от 10 години. Тя дойде в Берлемон с 5-годишната си дъщеря:

„Защото смятаме, че това е много добър повод – да дойдем да празнуваме заедно 24 май. Тя вече учи българската азбука в българското училище към посолството и сме много доволни. Това е добър повод да дойдем, да видим буквите и да се запознае с българската общност“.

Една друга Стела – на 13 години, пък е дошла за събитието чак от Дупница. На въпрос как е усетила атмосферата в Европейската комисия, тя отговори:

„Сякаш ние сме много важни за обществото и за ЕС и се чувствах специално“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна