Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Водеща тема за излизащите днес столични вестници е срещата на българския президент Румен Радев и руския му колега Владимир Путин в Сочи.

"Газова прошка търси България от Русия", пише в заглавие на първата си страница "Труд", като цитира коментар на руския вестник "Взгляд". Изданието визира идеята на Радев за директна газова връзка между двете страни с наименованието "Български поток".

Вестник "24 часа" отбелязва, че до няколко дни се очаква и премиерът Бойко Борисов да посети Русия.

"Радев и Путин в Сочи: Възобновихме диалога"- това е водещото заглавие на днешния брой на вестник "Дума". Изданието цитира руския президент, който заявява, че визитата на Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения.

'"Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници", пише вестник "Сега". Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае, коментира "Сега".

"Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет", информира "Монитор". По данни на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Цифрите сочат, че над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство, са били срещу неизвестен извършител, а разкритите, в които влизат и такива от предходни години са 662. Измамниците са били основно мъже, но има заловени и 88 жени, допълва "Монитор".

Вестник "24 часа" пише, че според езиковеди, има грешка в матурата. Изданието обяснява, че въпрос номер 7 от матурата по БЕЛ и литература, която беше в понеделник, не съдържа верен отговор. В посочения като правилен "Б" е допусната грешка, защото съществителното, употребено накрая, трябва да бъде членувано. Това е казал за изданието езиковедът Владко Мурдаров. От Министерството на образованието обаче твърдят, че във въпроса няма грешка.

"Завод в Самоков ще прави бронирани машини", информира вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че инвестицията е за близо 5 млн. лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна