Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

| обновено на 23.05.18 в 14:59
Христина Ангелакова
Снимка: БТА

Почитатели и приятели се събраха в Софийската опера за последно сбогом с голямата оперна певица Христина Ангелакова. Тя почина на 73-годишна възраст.

"Огромна загуба за българската култура". Това мълвяха всички хора, политици, музиканти от различни жанрове и меломани, дошли да отдадат почит на една голяма личност. Гласът на Христина Ангелакова огласи централното фоайе на Софийската опера – театърът, в който тя получаваше аплодисменти в продължение на 23 години и който управляваше три години – 2001-2004 година.

"Много ми е мъчно. Българската оперна култура загуби една от най-ярките свои представителки. Светла да е паметта й и да е спокойна душата й", каза проф. Павел Герджиков.

"Тя съумяваше да обедини певците. Винаги ще посети някой, ако има спектакъл, изява или премиера, ще го насърчи", разказа оперната певица Цветелина Василева.

Опелото пред тленните останки на маестра Христина Ангелакова е от 12.30 часа в църквата "Света София", а погребението – в 15.00 часа в Централните софийски гробища в Алеята на творците.

Христина Ангелакова е носител на Орден "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие първа степен, както и на титлата Комендаторе на Република Италия. След като получи наградата "Музикант на годината за 2015 г." за изключителен принос към българската култура, в интервю за БНР Христина Ангелакова сподели:

"Правя разлика между израстване и съхраняване на духовното. И двете са много трудни посоки на едно общество, особено в сегашните времена, когато е още по-трудно. Дори човек да бъде забелязан или да не бъде забелязан, си заслужава да знае, че прави нещо много добро".

Поклон пред паметта ѝ!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени