Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът „Обществена поръчка“ разкрива реални мръсни тайни с измислени герои

Романът „Обществена поръчка“ на Елена Чамуркова, който от дни е на книжния пазар, е политически трилър, в който се преплитат художествена измислица и реално случили се събития.
Снимка: Здравка Маслянкова

За феномена обществена поръчка и корупционните практики, които води със себе си, и как властта променя човека, за мръсните тайни между политика, бизнес и журналистика разказва романът „Обществена поръчка“ на великотърновката Елена Чамуркова. В политическия трилър, който от няколко дниа е на книжния пазар, се преплитат художествена измислица и реално случили се събития.

„Решението да напиша книга не го взех целенасочено, не го взех съзнателно. То дойде абсолютно спонтанно“, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Елена Чамуркова. Тя беше 20 години едно от знаковите лица на политическата журналистика във Велико Търново. Уморена и омерзена от начина, по който се случват нещата, преди година тя напусна професията и се отдаде на докторантурата си по политически науки във Великотърновския университет.

„Романът е социален. Романът, имам нескромната претенция  да твърдя, че е моментна снимка на обществото ни такова, каквото е и ще ми е много любопитна гледната точка на властимащите, когато го прочетат, когато се видят отстрани. За съжаление, няма да се харесат, надявам се и да се осъзнаят малко. Опитала съм се да изследвам как този феномен има по-скоро своите негативни аспекти в цялото ни общество. Това е като метафора на корупцията, за това как властта трансформира хората. Тук говоря за медийна власт, за икономическа власт, говоря и за политическа власт. Тези трансформации не са добри“, каза авторката.

Елена Чамуркова написва „Обществена поръчка“ за 3 месеца. Първият абзац се ражда в деня, в който Чамуркова напуска работа като политически репортер. Героите в романа са художествена измислица и събирателни образи, но историите, които се разказват, са реално случили се събития.

Действието в „Обществена поръчка“ се развива след 2000 г. Преплитат се историите на хладнокръвен и пресметлив управник, устремил се към втория си кметски мандат, на главен редактор и собственик на регионален вестник, на крупен бизнесмен, кум на кмета, който държи управника с космически комисионни от обществени поръчки, на млад предприемач, който се опитва да промени системата, и на амбициозна и напориста репортерка, отдадена единствено на кариерата си. Сюжетните линии са подчинени на реални истории с обществени поръчки, разказва Елена Чамуркова.

„Въпросните обществени поръчки се дават на едни и същи хора, приближени на властта, а да не говорим, че параметрите им се нагласят така, че конкретни фирми да ги спечелят. Това е пред очите ни. Човек, когато влезе във властта, както е казал Аристотел още навремето, трябва да работи за общественото благо, а не за обществените поръчки на приближени свои хора. Не мога да кажа всичко в тази държава е корупция, не мога да кажа – да, има светлина в тунела за всички нас. Това е  дълбоко субективен акт“, каза авторката.

Историите в романа, които се развиват 5 месеца преди местните избори, са преживени от самата Елена Чамуркова като политически репортер, но и като кандидат за общински съветник и народен представител от последните две кампании. Описани са реално случили се порочни обществени поръчки за храненето в детските градини, както и за сметопочистването, разказва се и за действителни компромати и унищожени съдби.

„Преплитат се две сюжетни линии - подготовката за избори, самите избори с всички онези договорки задкулисни, с всички онези случки динамични. Другата сюжетна линия е работата на една главна редакторка и нейния екип. Става дума за печатна медия, за вестник. Читателят ще разбере как понякога, за съжаление, вестниците и някои медии, не всички, разбира се, обслужват властта, как стават пощенска кутия  за властта, как правят компромиси със собствения си професионализъм, за да може да се издържат, за да може да оцелеят на този медиен пазар, който, за съжаление, все повече е стагниран. Но ще види и другата гледна точка - хора, които са абсолютни професионалисти, не правят компромиси, честни, отдадени на професията си, която безкрайно много обичат. Всеки получава това, което иска, само че цената за всеки е различна. Всеки плаща определена цена. За някои тя е много жестока - това е развръзката“, каза Чамуркова.

Според нея властта е особен вид афродизиак, особен вид наркотик. „Един силен мъж може да преспи с най-красивата жена и повече да не я пожелае. Докато, ако преспи само една нощ с властта, я иска за цял живот“, каза Елена Чамуркова. Тя уточни, че романът ѝ „Обществена поръчка“ не е автобиографична, нито мемоарна книга.

Интервюто с Елена Чамуркова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна