Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Снимка: архив

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и Вашингтон. В близките месеци не очаквам сериозни промени в отношенията Европейски съюз – САЩ, прогнозира Правов:
„Предстои говорене за търговска война, което е всъщност преговорна тактика от страна на щатското правителство, която цели да засили позициите им за други цели – например да се увеличи европейския дял във финансирането на НАТО, или да се работи по обща политика към Русия и разрешаване на украинския конфликт. Но има редица влиятелни европейски държави – най-вече Германия, чиито интереси са в силен разрез с идеята на Вашингтон за това какво трябва да бъде поведението на Европа. Европейският съюз е вече доста силен политически и икономически център и е нормално да има търкания".
Запитан за планирания от ЕС данък за големите технологични гиганти като "Амазон" и "Гугъл", Калоян Правов изтъкна, че от това няма да загубят големите технологични компании, нито американската икономика, а европейските потребители, върху които ще се прехвърли цената на който и да било наложен данък:
„Желанието на политическите класи да регулират интернет не е нещо ново - това е поредният епизод от търсенето на начин това да се случи. Този път - с натиска и поканата за съдействие от водещите фирми в бранша. Но технологията е такава, че тя не може да бъде овладяна от нито една държава или регулаторен център. Особено сега - с блокчейн технологията, която позволява децентрализирано съхранение на данни".
Скандалът с Фейсбук е с елемент на шоу, допълни анализаторът. По думите му, правителствата са далеч по-уязвими откъм изтичане на данни, отколкото платформи като Фейсбук:
„Рискът за сигурността винаги го има, но тези фирми са на светлинни години напред пред правителствата от гледна точка на киберсигурност и на развитие. Данни изтичат от правителствата повече и по-често в сравнение с Фейсбук. Тоест, този елемент едва ли не добрите политици да ни спасят от лошите корумпирани технологични предприемачи е абсолютно илюзорен".
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна