Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на френската безработица през първото тримесечие на годината

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната.

Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%, показват данни на френската национална статистика Insee.

Влошаването на френската безработица идва в момент, когато икономическият растеж се забави рязко в началото на годината след добрия възходящ импулс в края на 2017-а година. Поредицата слаби икономически данни и намаляващото бизнес доверие могат да увеличат несигурността относно това дали цялата еврозона се намира на прага на едно по-всеобхватно икономическо забавяне или регионът на единната валута просто си поема дъх, преди да възобнови добрата си експанзия, отчетена година по-рано.

Въпреки днешните слаби обаче, безработицата в страната остава в своя низходящ тренд, след като през първото тримесечие на 2017-а година тя беше на ниво от 9,6 на сто.

Френската статистика отбеляза, че нарастването на безработица е било особено силно в самото начало на 2018-а година, като в същото време нивото на младежката безработица остана над 20%.

Безработицата само в рамките на Франция (изключвайки задграничните територии) нарасна през първото тримесечие до 8,9% от 8,6% в края на предходната година в резултат на увеличаване на броя на безработните французи с 83 хиляди до общо 2,5 милиона.

Трудовата заетост сред хората в активна възраст (между 15 и 64 години) обаче стабилизира в началото на годината на нивото от последното тримесечие на 2017-а година от 65,7% - най-висока заетост от началото на 80-те години на миналия век.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени