Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май Йотова на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия

Снимка: БГНЕС

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, вицепрезидентът Илияна Йотова беше на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия, за да почете делото на Светите братя Кирил и Методий. Двамата равноапостоли са считани за покровители на чешките земи. Те са патрони на множество православни и католически храмове. На много места са издигнати паметници в тяхна прослава. Тъкмо там, в земите на някогашна Велика Моравия, се счита, че се намира и гробът на Свети Методий.

„Светите Кирил и Методий се смятат за покровители на чешките земи. Те са покровители на православната църква и на страната. Папа Йоан Павел II ги призна за покровители на цяла Европа, тъй като те са живели още преди разделянето на християнската църква на Западна и Източна“, обяснява Ян Линхард – уредник в криптата на православната църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Прага.

Паметници на Кирил и Методий има и на прочутия Карлов мост в чешката столица. Сред прекрасните зелени поляни на Южна Моравия са издигнати паметник и плоча на равноапостолите, бележещи предполагаемия гроб на Методий – селището Микулчице. Още от 60-те години на миналия век е традицията на българската общност по тези земи да честват делото на Светите братя. Такова честване имаше и тази година. Мария Захариева – главен редактор на издаваното в Прага списание „Българи“, каза: „Словото ни държи. Вярата ни държи“. 

Трябва да помолим Кирил и Методий да бдят над българския народ, казва архимандрит Атанасий – протосингел на Западната и Средноевропейска митрополия:

„Това дело не трябва да бъде забравено. И днес ние духовниците, но и българските учители именно сме носители на това – да възпитаме идното поколение в ценностите, да го възпитаме да тачи своя народ и да пази своята вяра“.

От тази година и Сърбия се присъединява към останалите славянски народи и вече ще чества 24 май като официален празник. Никола Селакович – секретар на сръбския президент, каза: „Светите братя Кирил и Методий са символ на началото на славянската писменост и просвета. Досега не сме отбелязвали празника по най-достойния начин, както останалите славянски народи. Това не намалява значението на делото на Кирил и Методий“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира какъв завет оставят Кирил и Методий: „Говорим в момента в Европа за ценности. Говорим за солидарност. Говорим за обща култура, за непреходни човешки ценности, които ги слагаме в харти за права. А преди 11 века тези хора са създали тези ценности, вярвали са в тях и са създавали велики дела".

Обиколката на вицепрезидента ще завърши утре - в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост във Велики Преслав.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени