Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Солта на живота” или когато езерото танцува

БНР Новини
Танцът „Езерото” е посветен на Атанасовското езеро
Снимка: saltoflife.biodiversity.bg

Атанасовското езеро е специално: има си рожден ден, имен ден, майски празник, посветен на Деня на Натура 2000. Има си разнообразни обитатели: водни, подводни, крайбрежни, въздушни. Над езерото минава миграционният път на птиците „Виа Понтика”.
А този май езерото се сдоби и с танц, естествено, също специален, представен дори в Брюксел, по време на официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 г. в зала „Берлемон”, където сред 25-те финалисти от цяла Европа се бориха и 4 български проекта:
• „Солта на живота” в категорията „Комуникации”;
• „Сигурно зимовище за червеногушата гъска” в категорията „Съчетаване на интереси”;
• „Помощ за египетският лешояд” в категорията „Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа”;
• „Възстановяване на белошипата ветрушка” в категорията „Трансгранично сътрудничество”.

За финала на церемонията екипът на проект „Солта на живота” получава и поканата „да вдъхнови” гостите с арт пърформанс. За целта бургаските изпълнители от формация ДЮН подготвят оригиналния танц „Езерото”, разказващ магичната приказка за езерото, солта, птиците и хората.

Атанасовското езеро е „Натура 2000” зона, резерват, защитена местност, Рамсарско място, подходящо за добив на сол, за образователни разходки, лежерни срещи с приятели, за специализирани туристически маршрути с наблюдение на птици, за кални бани, каране на велосипед, бягане по алеите и още, и още…

На престижната церемония проект „Помощ за египетският лешояд” спечели голямата награда в своята категория, а екипът на проект „Солта на живота”, LIFE+ получи специални грамоти като финалист за тримата партньори, които участват – БФБ, БДЗП и Черноморски солници АД – лично от директора на отдел „Натура 2000” в Генерална дирекция „Околна среда”.
Това е четвърто издание на европейската награда, предназначена да оцени върховите постижения в управлението на зоните от „Натура 2000” и да покаже добавената стойност на мрежата за местните икономики.

Атанасовското езеро е любимо място за жителите на Бургас и многобройните гости на града и страната. Там се провеждат много тематични празници, за един от тях разказва Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие”. Чуйте интервюто, излъчено в предаването „А сега накъде?” на 18 май 2018 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени