Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Преговори за АЕЦ "Белене" – само ако не се искат гаранции за изкупуване на енергията

| обновено на 23.05.18 в 15:31
Бойко Борисов
Снимка: БТА

Преговори с евентуален инвеститор за АЕЦ "Белене" ще се водят само ако той не поиска гаранции за задължително изкупуване на енергията, която се произвежда от централата, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той отново повтори, че за реализирането на втора атомна централа няма да има държавна гаранция и посочи, че има заявен интерес към проекта. Борисов призова да се спрат спекулациите по темата с размразяването на проекта АЕЦ "Белене".

Премиерът припомни, че в момента имаме стока и площадка за 3,5 милиарда лева:

"Тази стока не е домати и краставици, а са ядрени реактори. От милиарди, тя ще стане милиони и накрая ще отиде за скрап. След 10 години този, който ще седи тук, ще каже: "Къде са били онези там?".

Премиерът каза пред министрите, че в момента няма мандат за преговори:

"Дори преговори за продажба или за каквото и да било, с наличния мораториум в парламента, ние не можем да провеждаме. Ние нямаме мандат. Интерес има от доста държави, от най-големите им и държавни, и частни компании".

За предстоящите разговори по темата в Москва, Борисов коментира:

"Не можах да схвана – президентът е в Москва, протестът срещу мен. Това, че е отишъл президентът Радев в Москва, пак е добре. Ние водим като държава балансирана политика".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна