Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години на сцената и "Златен век" за голямата ни балерина

Силвия Томова: Заповядайте на премиерата на "Нестинарка" в Стара Загора

В сутрешното ни "Радиокафе" ни гостува една от гранддамите на българския балет - Силвия Томова, която бе удостоена със "Златен век" от Министерството на културата за принос в културния живот на страната ни и за популяризиране на българската култура по света.
Силвия Томова въприема като лична кауза представянето на български творби на сцената и разказва за репетиционния процес, за това, което творбата на Големинов символизира, за впечатляващо интернационалната трупа на балета в Стара Загора (в която има балетисти от цяла Европа, както и от Азия) и как всички постепенно се запалват и "влизат" в историята и мистичността на "Нестинарка". Като любопитен балерината споменава факта, че на премиерата тази вечер (23 май) в Стара Загора в ролята на Найден ще танцува албански балетист. 

Силвия Томова е завършила прочутата Държавна балетна академия в Санкт Петербург. Дългогодишна примабалерина на Софийската опера с над 90 роли! Лауреат е на конкурсите във Варна, Осака, Париж и Москва. Работила е с някои от най-големите хореографи, често е канена за жури в престижни конкурси по целия свят. Активно преподава - от хореографското училище до НАТФИЗ и НБУ. Четири години е художествен ръководител на Националния балет на Софийската опера, била е начело на балетните трупи в Пловдив и Русе, а от година и половина работи с балета на Старозагорската опера.

Това е много, много кратък вариант на впечатляващата биография на Силвия Томова, която тази година празува 40 години на сцената - юбилей, който съвпада с 90-годишнината на балета у нас... и със 110 годишнината от рождението на композитора Марин Големинов. Тези три годишнини намират пресечната си точка в най-новата постановка на Старозагорската опера, чиято премиера е тази вечер. Става дума за най-поставяния български балет - танцовата драма "Нестинарка"на Големинов. Силвия Томова е била една от най-запомнящите се интерпретаторки на главния персонаж в творбата - Демна. Именно тя играе на eдна от премиерите на "голямата" постановка на незабравимата Маргарита Арнаудова през 1986 в Софийската опера. Това е постанвката, която Силвия Томова с наградата Златен вексега се възстановява в Стара Загора "под зоркия поглед" на дъщерята на голямата ни хореографка - Олеся Пантикина.

Премиерата на танцовата драма на Марин Големинов "Нестинарка" е в първите дни на 1942 година на сцената на Народния театър. Само за една нощ тя донася голяма известност на 32-годишния тогава Големинов, завърнал се след спецаилизации в Париж и Мюнхен. Хореографията е дело на Мария Димова, която "донася" в софийската трупа най-модерните тогава тенденции от Европа (тя е специализирала при прочутата Мери Вигман). Само за година се играят 30 представления на "Нестинарка" при пълна зала! Още в края на 1942 "Нестинарка" гастролира във Франкфурт и оттогава не престава своето шествие по сцените. Играна е в Испания, Русия, Чехия, Полша, а версията на Маргарита Арнаудова за балет "Арабеск" - в над 50 държави по света. Големинов сам пише либретото по едноименния разказ на Константин Петканов

Чуйте цялото интервю със Силвия Томова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени