Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на италианския художник Енио Калабрия

БНР Новини
Проф. Аксиния Джурова на откриването на изложбата "Тялото" на италианския живописец Енио Калабрия
Снимка: БГНЕС

Един от големите италиански художници, определян като един от най-ярките представители на европейската фигуративна живопис, се завръща със своето изкуство в България чрез невероятните си творби. Това е Енио Калабрия, който за втори път с много любов и респект към нашата публика представя своя изложба в галерия „Контраст“. През 1980 г. той откри изложба на „Шипка“ 6, която повлия в голяма степен и върху развитието на българското изкуство в пластичен и идеен план. Експозицията в галерия „Контраст“ има посвещение „Тялото“ и е съставена от мащабни маслени платна, акварели, рисунки и цветни литографии, които в голяма степен илюстрират неговите идеи за връзката на човека с природата.

Това се потвърждава и от думите на Федерико Фелини, използвани в луксозното издание на „Сатирикон“ на Петроний с илюстрации на Енио Калабрия: „…Ти поставяш на място актуалните проблеми на този свят – творчески, естетически и политически, които добре познаваш…, а проблемите са между изкуството и живота, изкуството и обществото и преобразуването на света“. Тези проблеми занимават Енио Калабрия и до днес, като се започне от цикъла „Венеция“ и се стигне до повика му за запазване на „качеството живот – човек, в изложбата „Човек и природа“.

Проф. Аксиния Джурова, като личен приятел и съмишленик на големия италиански художник Енио Калабрия, има най-голямото основание да подбере работите за тази негова представителна експозиция „Тялото“ в София и да представи сега изложбата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени