Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на британската инфлация през април до едногодишно дъно от 2,4 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания се забави изненадващо през април до едногодишно дъно, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат подсилят съмненията относно предстоящо през следващите месеци повишаване на основната британска лихва от страна на Английската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,4% спрямо март, когато нарасна с 0,1% и при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,5 на сто. На годишна база инфлацията във Великобритания обаче се забави до 2,4% при очаквания за стабилизация в мартенското ниво от 2,5%, като това представлява най-слабо увеличение на потребителските цени от март 2017 година насам.

Британската статистика отбеляза, че основна причина за по-ниската инфлация е намаляването с 0,2% на въздухоплавателните тарифи, след като година по-рано цените на самолетните билети скочиха с цели 18,6%, с оглед на тогавашната по-късна дата на Великденските празници.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също се забави изненадващо до най-ниско ниво от март 2017 година от 2,1% спрямо 2,3% през март и очаквания за растеж от 2,2 на сто. Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Солидното нарастване на петролните цени през април с цели 19,9% обаче сякаш сигнализира, че може би предстои нов инфлационен натиск. Това доведе до скок на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия през април с 5,3% на годишна база след повишение с 4,4% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна с 2,7% след повишение с 2,3% през март.

След данните на ONS паундът се понижи с 0,6% към 5-месечно дъно от 1,3346 долара, като в същото време еврото отскочи от 0,8739 паунда към 0,8786 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени