Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Още 12 болници са пред фалит

| обновено на 23.05.18 в 17:19
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова призова здравното министерство да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние. Тя съобщи, че освен лечебните заведения във Враца и Ловеч още 12 болници са пред фалит. Манолова организира дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която призова за безлимитно здравеопазване. Омбудсманът обобщи и жалбите, постъпили при нея от началото на годината.

Според Мая Манолова най-много жалби са постъпили заради липса на достъп до медицинска помощ, както и до качествена медицинска помощ, заради липса на достъп до лекарства и до медицински изделия, както и за доплащане на тези лекарства и медицински изделия.

Жалби при омбудсмана са постъпили от съсловните организации на личните лекари, на медицинските сестри, на болнични директори, като медицинските сестри и личните лекари, припомни Манолова, организираха протести заради ниски заплати и тежестта в работата.

Манолова призова Националната здравноосигурителна каса да изплати 150-те милиона лева, натрупани от неизплатена надлимитна дейност за последните години, както и здравният министър най-сетне да представи пред обществеността новия здравен модел за управление.

"При определяне бюджета в здравето поискахме една година спокойствие, но това не стана, защото реформа нямаше", посочи депутатът от БСП Георги Михайлов.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова контрира, че са проведени добри законодателни мерки, но: "Важно е да се отчита и какъв процент на тези жалби са основателни".

Системата се дофинансира над 50 на сто от пациентите, съобщи председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Проблемите с младите кадри също бяха засегнати, както и със съотношението лекари, медицински сестри, неостойностеният медицински труд, брой легла и компетентност на лечебните заведения. На хората не е обяснено освен това, че в някои случаи изходът от лечението е нежелан, поясни председателят на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева потвърдим, че до средата на годината ще има нов здравен модел на управление:

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени