Eмисия новини
от 13.00 часа

Декларации на всички парламентарно представени сили по случай 24 май

24_may
Снимка: БГНЕС

В декларации всички парламентарно представени сили почетоха днешния празник на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

В навечерието на празника Милена Дамянова от ГЕРБ подчерта, че това е денят, в който ще напомнят, че образованието е основен приоритет за управляващите: "На този ден благодарим и се покланяме пред делото на учителите ни, на многобройните просветители и културни деятели, защото знаем, че само хора с духовна сила могат да разпространяват знанието, което възкресява народния гений".

Тома Томов от БСП изтъкна важността на делото на Светите братя и припомни думите на Константин Кирил, който оспорва триезичната догма: "Не пада ли от Бог дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздуха?"

За символиката на празника говори и Ерол Мехмед от ДПС: "Символ на национално достойнство, стремеж за самоопределение, многовековни традиции и общочовешка култура".

А Станислав Станилов от "Обединени патриоти" се обърна със съвет: "Да знаят малко повече за тях, защото наистина народността не гасне там, гдето знанието живей. Но къде е знанието и къде е народността?"

Елена Аксиева заяви от името на партия "Воля", че утрешният ден е празник и на общото европейско бъдеще: "Ние сме народът, който е отворил пътя на познанието и писмеността за цяла Европа и е помогнал за нейното обединение".


Още от