Eмисия новини
от часа

Расте интересът към обучението по съвременен български книжовен език в Скопие

След дългогодишно прекъсване от началото на тази година в Скопие започна изучаването на съвременен български книжовен език. С всеки изминал ден интересът към обучението расте, разказа за "Хоризонт" инициаторът на идеята Илияна Атанасова.

Дейността си Атанасова и нейните съмишленици започват през 2016 г., когато решават да провеждат обучения по български език на 10 деца, които живеят в Скопие. Идеята за това възникна спонтанно, разказва тя. Към настоящия момент в съботно-неделното училище в Скопие са включени 35 деца, но интересът расте и това освен че ни радва, ни и задължава да осигурим по-качествени занятия за децата, казва още Атанасова.

„Първо учехме само български език. Сега въвеждаме българска литература, българска история с надеждата следващата година да можем да преподаваме и география. Стремим се да покрием програмата и изискванията на МОН за всички български училища в чужбина. Стремим се да стигнем тези стандарти и да удовлетворим очакванията към нас на родителите. Стремим се да работим с децата по нови методи, за да привличаме вниманието им, да възбуждаме у тях интерес, да запалим искрата. …Искаме да създадем и танцов клуб по народни танци, различно школи съм предвидила, имам някаква визия за нещата – как да се организират“, разказа Илияна Атанасова. Тя мечтае и за повече български книги, които да запалят интереса на децата към езика.  

Интерес към обучението проявяват и зрелостници, които искат да кандидатстват в български висши учебни заведения.

Възпитаниците на Атанасова също ще отбележат днешния 24 май:

„Организирали сме в училището да се съберем с децата, да отпразнуваме със стихотворения, с песни. Ще си направим един малък празник“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от

Пожар избухна край летище София

публикувано на 18.09.19 в 20:05