Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ облекчават банковите регулации

Конгресът на САЩ прие закон, смекчаващ банковите регулации, което се смята за победа на президента Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде БТА.

Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство – 258 на 159 гласа – текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп. 33 от подкрепилите закона конгресмени са от Демократическата партия, посочва агенция Франс прес. Сенатът вече прие текста на 14 март.

С новия закон хиляди малки и средни банки вече няма да са подложени на някои видове контрол, които бяха въведени от закона Дод-Франк от 2010 г. Запазват се обаче ключовите регламентации за големите банки.

„Това е голям напредък в освобождаването на икономиката ни от прекалената регулация“, изрази задоволство председателят републиканец на долната камара на Конгреса Пол Райън.

Според критиците на закона, сред които е лидерката на демократтите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, новият закон нанася тежък удар по защитните мерки, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г.

Този нов закон „потенциално застрашава стабилността на финансовата ни система и на икономиката ни. Той ще ни върне във времето, когато разюзданата непредпазливост на Уолстрийт предизвика исторически финансов срив“, заяви Пелоси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени