Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков: Изчезващата духовност е истинската заплаха за българския народ

Снимка: БГНЕС

Призив за възвръщане на духовността и човечността отправи ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Заради демографската криза и емиграцията се безпокоим, че сме изчезващ народ, но не осъзнаваме, че истинската опасност е изчезващата духовност, предупреди той:

"Ние не четем, не търсим духовно израстване, а единствено икономически просперитет. Не общуваме едни с други, не си помагаме. Егоизмът е изместил емпатията, а атеизмът – вярата в доброто."

Икономическите блага са се превърнали във водещи за българите, което си личи и в политическите обещания, допълни проф. Анастас Герджиков и коментира:

"Тази сутрин 50 български политици заобиколиха Академическия съвет, наредиха се преди него на шествието и тържествено поведоха. Това не е упрек към една партия, защото в тази група от 50 човека се включиха хора от всички цветове, което беше рядък надпартиен консенсус. Не става дума, според мен, за нарушение на протокола, а на една стогодишна традиция. Вазов е нарекъл 11 май Даскалския празник, не празник на политик. Известно утешение за нас беше фактът, че на връщане Академическият съвет беше изпроводен по целия път от спонтанните овации на българите. Пожелавам на политиците и те да ги чуят някой ден."

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени