Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщане в родината

Александрина Симеон: Животът е като вода

Гласът е инструмент, който носим в себе си

Александрина Симеон
Снимка: личен профил

Преди шест години - през 2012 г., на сцената на джаз фестивала в Банско за първи път пред българска публика излезе Александрина Симеон. Тя живее от шестгодишна в Германия, но въпреки това говори и пее на български. На тазгодишния 21-ви джаз фестивал в Банско отново ще бъде гост, като в квинтета й ще има нов член - джаз тромпетистът Бени Браун, който работи в Хамбург, но е от Шотландия. 

В Банско ще бъде и българската премиера на най-новия албум на Александрина "Ocean tales". За него тя казва, че е вдъхновен от морето и родния й град Варна. А морето за Александрина е като живота - има приливи и отливи, ту се чувстваме добре, ту - не. Затова и името на албума е "Ocean tales" ( Разкази за океана (за морето):

Не винаги тези разкази трябва да са свързани с морето, по-скоро това е самият живот, който за мен е като вода.

Александрина Симеон е родена във Варна, но от дете живее в Германия. През годините не е забравила родния си език. Казва че това е благодарение на майка й, която винаги е държала да говори добре български. Любовта си към музиката обяснява с факта, че от малка много обича да слуша джаз. Ела Фицджералд и Сара Вон са певиците, от които се вдъхновява. Избира да стане певица, защото човешкият глас е нещо много индивидуално. Гласът е инструмент, който носим в себе си. Чрез него можем да предадем своето настроение на публиката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна