Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган представи на предизборен митинг в Анкара приоритетите на управляващата ПСР

Снимка: БТА

Подобряване на отношенията на Турция с Европейския съюз и продължаване на усилията й за присъединяване към него. Това е един от приоритетите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, които президентът Реджеп Ердоган представи на предизборен митинг в Анкара днес. Акцент в манифеста за вота на 24 юни е икономиката.

Реджеп Ердоган обяви акцентите в документа от 360 страници по време на митинг, на който бяха представени всички 600 кандидат-депутати на управляващата в Турция партия.

Платформата е разделена на шест части, обединени от общата тема за засилване на Турция. Поставя се цел тя да влезе в групата на страните с високи доходи и да увеличи дела си до 1,5 от световната икономика. В манифеста са включени 146 ключови проекта, сред които за автомобил, плазмени телевизори, боен самолет и танк - турско производство.

Управляващите в Турция целят не само задоволяване на вътрешните потребностите от въоръжение, но и страната да се превърне във водещ износител.

Обещава се повишаване на доходите на редица държавни служители, социални и програми за младите и за семейна помощ. Амбицията на Партията на справедливостта и развитието е намаляване на неравенствата и по-справедливо разпределяне на доходите. Ердоган се ангажира до 2023 г. участието на жените в пазара на труда да достигне 40%. За целта партията се стреми към висок и устойчив икономически растеж, дигитализация и създаване на собствени разпознаваеми световни марки.

Реджеп Ердоган заяви, че непосредствено след изборите ще бъдат вземи нови и сериозни мерки срещу инфлацията и за насърчаване на производството и износа. Той добави, че Анкара няма да се откаже от финансовата дисциплина и плаващия валутен курс.

Друг акцент в манифеста е инфраструктурата – изграждане на високоскоростни жп линии, тунели и енергийни проекти като ТАНАП, „Турски поток“, АЕЦ „Аккую“ и възобновяеми мощности.

Във външната политика се цели Турция да „има силен глобален глас“. Турският лидер подчерта нуждата от сътрудничество със Съединените щати и решаване на проблемите между Анкара и Вашингтон. Турция ще засили сътрудничеството си с различни регионални организации, сред които Евросъюза, добави той. Ердоган се обяви и за тесни връзки с Русия, балканските, близкоизточните и централноазиатските страни. Анкара ще продължи да действа в Сирия, докато всички терористи не бъдат изчистени от страната, категоричен беше турският президент. По думите му продължават усилията за ново и легитимно ръководство в Дамаск, с което да бъде подновено сътрудничеството.

Освен сигурността и борбата с тероризма, в речта си Ердоган постави ударение и върху демокрацията и защитата на околната среда. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!