Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският дипломат №1 говорил 18 минути с руски шегаджия, представил се за премиера на Армения

Британският външен министър Борис Джонсън разбрал, че говори с шегаджия, представил се за новия премиер на Армения, твърди Форин офис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Води се разследване, за да се установи как измамник е успял да говори 18 минути с британския външен министър Борис Джонсън, заяви говорителка на британския премиер Тереза Мей, предаде Ройтерс.

Джонсън говорил за международните отношения и груба поезия по телефона с лице, представило се за новия премиер на Армения Никол Пашинян.

„Това не е трябвало да се случва, води се разследване за изясняване на обстоятелствата около това обаждане с цел това да не се повтаря в бъдеще“, заяви говорителката.

18-минутният запис на разговора бе пуснат в Ютюб от смятания за прокремълски настроен британски журналист Грейъм Филипс. Авторството му се приписва на двама известни руски политически шегаджии Владимир Кузнецов, наричан Вован, и Алексей Столяров - Лексус, посочва Би Би Си.

Според медията британското правителство смята, че зад станалото стои Кремъл.

Висш британски дипломат заявил, че това изглежда е „последният опит на Кремъл да спаси имиджа си, след като бе засрамен в международен план след атаката срещу Скрипал“. „Борис бързо разбра за какво става дума и прекрати разговора“, казал дипломатът и добавил: „Трагично е голяма международна сила да се принизи до изпаднали шегаджии“.

В разговора Джонсън поздравил търсещия го събеседник за избора му за премиер на Армения, като след това обсъдили британско-руските отношения, отравянето на бившия двоен руски агент  Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, както и Сирия.

След като поздравил събеседника, Джонсън говорил за развиване на британско-арменските търговски и инвестиционни връзки.

Запитан за Русия и отравянето в Солсбъри, той казал, че е „почти 100% сигурен“, че Владимир Путин стои зад атаката и че е важно да се предотврати „нова Студена война“. Той посъветвал събеседника, който казал, че му предстои среща с руския президент, да прояви „решителност и твърдост“, когато си има работа с него.

Джонсън изразил учудване след твърдение, че Путин има влияние над Джереми Корбин – лидер на опозиционната Лейбъристка партия. Когато чул, че президентът на Русия бил говорил за влиянието си над Корбин и че негова кръщелница „се срещнала с хора на Корбин“, той поискал повече информация.

В разговора събеседникът говорил за „фалшив видеозапис“ след предполагаемата химическа атака в Сирия. В отговор Джонсън казал, че изглежда „много ясно“, че сирийският режим е зад атаката с хлор в Дума и че тя е извършена „почти сигурно със знанието на Русия“.

Британският дипломат №1 се пошегувал с броя на руските олигарси, живеещи в Лондон: „Ако се хвърли камък в Кенсингтън, ще бъде ударен олигарх, някои от тях са близки до Путин, други – не“.

От британското външно министерство заявиха, че Джонсън разбрал за телефонната измама: „Проверихме и веднага разбрахме, че става дума за обаждане от шегаджия. Употребата на химически оръжия в Солсбъри и Сирия, както и последните събития в Армения са сериозни неща.“. Според Форин офис „тези детински действия показват липса на сериозност в човека, извършил обаждането и хората зад него“.

Подробности за разговора бяха публикувани в прокремълския вестник „Комсомолская правда“, като един от организаторите му – Алексей Столяров, казал, че Джонсън се оказал „умен дипломат“.

„За първи път говорим с интелектуалец, а не с глупак“,  заявил Лексус, който заедно със Вован имат в „колекцията“ си разговори с редица известни хора, след които са президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Турция Реджеп Ердоган и британският певец и композитор Елтън Джон.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна