Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посредниците по иранското ядрено споразумение се събират на извънредна среща

Снимка: БТА

Европейският съюз, Русия, Китай и Иран ще се съберат на извънредна среща във Виена по иранската ядрена програма. Страните ще обсъдят излизането на САЩ от споразумението и следващите стъпки за изпълнението му без участието на Вашингтон.

Досега т.нар. "шесторка" се събираше един път на тримесечие в австрийската столица, за да дискутира всички аспекти от осъществяването на договорката.

Междувременно от Международната агенция за атомна енергия заявиха, че Иран продължава да спазва условията на споразумението от 2015 г. В доклад на организацията се посочва, че Техеран се придържа към наложените му ограничения за допустимото равнище на обогатяване на уран, количествата от  веществото, които може да съхранява, и други показатели. Освен това е спрял строежът на ядрения реактор в Арак, който можеше да произвежда плутоний, както е договорено.

Това е първият доклад на агенцията за Иран след обявеното на 8 май решение на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение и да възстанови американските санкции срещу страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени