Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Отбелязването на 24-ти май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, е сред акцентите на вестниците тази сутрин.

"Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил" е водещото заглавие за вестник "Труд". Изданието отбелязва, че за първи път в историята България и Македония се поклониха заедно пред паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

"Манифестациите възкръснаха  по желание" извежда като акцент вестник "24 часа" и допълва, че над 130 хиляди души дефилираха по големи и малки градове. Голямата снимка на първа страница е от поклонението на българския и македонския премиер на гроба на свети Кирил. Като "исторически поклон" го определя вестник "Стандарт".

"Народът почете светите братя" - под това заглавие е голямата тема за вестник "Земя", който отбелязва, че в цялата страна хиляди хора на духа отбелязаха светлия празник.

Заглавието от първа страница на вестник "Стандарт" е посветено на друга тема: До пет години - Нов данък за храни със захар". Бившият финансов министър Симеон Дянков призовава в интервю за вестника да се свалят налозите върху труда до 25%. И още едно заглавие от първа страница на "Стандарт": " Газпром няма да ни търси компенсации за "Южен поток".

Голямата тема на вестник "Сега" е посветена на здравеопазването. "Още една година Здравната каса ще плаща на раздута болнична мрежа" - гласи заглавието от първа страница и уточнението е, че здравната карта ще влезе в сила най-рано през 2019 година.

"България едва крета в класацията за конкурентноспособност" отбелязва още вестникът и допълва, че страната ни заема 48-о място от общо 63 страни според Годишника на световната конкурентноспособност на Института за развитие на управлението.

"Половината плажове по морето без спасители" - гласи заглавието от първа страница на вестник "Монитор" и допълва, че 44 са неохраняемите ивици на юг, 36 на север.

Голямата снимка във вестник "Дума" тази сутрин е от вчерашния празник. Темата от първа страница е посветена на раждаемостта. "С нови 25% се сриват ражданията у нас", пише вестникът и допълва, че за пет месеца само 62 бебета са проплакали във Видин, 73 - в Смолянска област.

Водеща тема за вестник "Телеграф" е предложението за промяна в закона за движение по пътищата, която предвижда за един месец да остават без книжка шофьорите, които нарушават правилата за движение по пътищата, докато в колата има дете. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени