Симона Маркова – едно от децата, които ще участват в единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа

Симона Маркова е с бялата блуза
Снимка: Таня Величкова, БНР

13-годишната Симона Маркова е едно от децата, които през август ще пътуват за Измир за участие в единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа. Тя беше избрана за него след конкурс за есе и интервю на космическа тематика. Симона е ученичка в шести клас на 75-о ОУ в столичния квартал "Факултета". Казва, че дължи успеха си на Центъра на надеждата, който посещава заедно с други ромски деца извън часовете в училище. Именно там научила за конкурса на НАСА, подготвила се за няколко дни и била одобрена. Симона разказва, че повече от половината хора в нейния квартал смятат, че не е важно да се учи, но тя е на обратното мнение. Как се отстоява такава амбиция?

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Симона сподели:

"Ученето е едно от най-важните неща. То трябва да е като цел в живота. Без образование е доста трудно в живота. В момента, в който баща ми започна да ми разказва как не е могъл да постигне мечтите си само защото не е могъл да седне да учи, разбрах, че е много важно учението".

Родителите на Симона са категорични, че Центърът на надеждата я е променил 100%:

"Искаме да кажем единствено едно огромно благодаря на Центъра на надеждата, защото коренно промени детето ни. В България трябва да има много повече такива центрове най-вече за ромските деца, защото когато те са в едно гето, те се задушват в това гето".

Ина Петкова, учителката по английски език на Симона, разказа:

"В Центъра на надеждата идват деца от 9 до 14 години. Може би над 70-80 деца са минали за тези няколко месеца през центъра. Обучаваме ги на математика, английски, езикова култура и изкуство".

Цялото интервю със Симона, нейните родители и учителката ѝ по английски език можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Съдът е запорирал имущество на Трайчо Трайков

С разрешение на Софийския градски съд от 10 август е запорирано имущество на бившия енергиен министър Трайчо Трайков за близо два милиона и четиристотин хиляди лева.  Решението е било обжалвано от Трайков, казаха за "Хоризонт" от съда. По информация на "Хоризонт", искането на антикорупционната комисия е от 9 август. Съдът допуска..

обновено на 26.09.18 в 14:28

Благотворително бягане "Светулки run" в подкрепа на хората със зрителни увреждания

Софийският планински клуб организира благотворително бягане в подкрепа на хората със зрителни увреждания. Събитието е озаглавено „Светулки run“.  Доброволците ще трябва да пробягат 5-километрово трасе с начало в Борисовата градина, край езерото „Ариана“. Хората със зрителни увреждания, които искат да участват, ще могат да направят това с помощта на..

публикувано на 26.09.18 в 14:05

Проф. Никола Григоров: Алкохолът удължава живота, но неусвоеният започва да руши здравето

Алкохолът няма само едно лице* – добро или лошо, твърди един от най-добрите гастроентеролози, известният не само в България проф. Никола Григоров . Алкохолът успокоява, социализира, но и не прощава в един момент води до алкохолна абстиненция, води до отравяне на клетките, до зависимост, до агресивност, изолираност деградация. „Има..

публикувано на 26.09.18 в 13:52

Проверяват случай в Русе със съмнения за фалшива операция

16-годишно момиче е прието и лекувано в частна болница в Русе, а след време се установява, че на практика няма следи от операцията, за която има документи. Здравната каса е платила пътека за близо 3000 лева. Случаят сега е на вниманието както на Изпълнителната агенция "Медицински одит", така и на прокуратурата. Той е поредният, който предизвиква..

публикувано на 26.09.18 в 13:41

На Марс има условия за живот

На Марс от стотици милиони години има зона, която е подходяща за съществуването на микроорганизми, пише Earth and Planetary Science Letters, като се позовава на изследване на учени от университета „Браун“ в Провидънс, САЩ. Анализарийки данните, събрани от орбиталната сонда Mars Odyssey, специалистите са установили наличие на торий и калий..

публикувано на 26.09.18 в 13:25
Връх Мачу Пикчу

Екстракти от пътувания с Наталия Илиева

Представяме ви изключително любопитния разговор с нашата колега, дългогодишен музикален редактор в БНР и пътешественик Наталия Илиева. Поводът за него е посещението ѝ в Перу и живите спомени, с които се връща от там. Наталия Илиева е пътуващ човек и запален планинар, но и човек на словото. Чрез своите пътеписи, които самата тя определя по-скоро..

публикувано на 26.09.18 в 13:20
Тазгодишната кампания по настаняване в студентските общежития е съпроводена от напрежение и дълги опашки.

Студентският съвет в СУ иска оставки заради проблеми с кампанията за настаняване в общежития

Студентският съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще поиска оставката на ръководството на поделението за "Социално-битово обслужване" във връзка с проблемите с настаняването на студенти в общежития през тази академична година. Това обяви в предаването "Преди всички" председателят на Студентския съвет Георги Гълъбов.  "Смятам, че..

публикувано на 26.09.18 в 12:59