Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лорд Кър: Повторен вот за спирането на Брекзит е реална възможност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авторът на член 50 от Лисабонския договор лорд Кър заяви, че повторен вот за спирането на Брекзит е реална възможност, като посочи, че всичко зависи от поведението на лейбъристите и решенията в Камарата на общините. 


"Кампанията „Народен вот“ за втори референдум е реален начин да се спре Брекзит", заяви Кър, който е бивш британски представител в ЕС и член на Камарата на лордовете. Наблюдателите оценяват намесата на лорда, който е противник на Брекзит, като възможност да се придаде тежест на подетата миналия месец кампания от актьора от „Стар трек“ Патрик Стюърт и депутати. 


Двете основни партии – Консервативната и Лейбъристката, са против нов референдум, но лорд Кър заяви в Единбург, че шансовете за такова допитване не са за подценяване. "Камарата на общините може да реши, че се случва това, което бе казано на хората, че ще се случи и тогава те могат да бъде запитани: Готови ли сте да приемете сегашния вариант или е по-добре да останем в ЕС?“, каза лорд Кър. Архитектът на член 50 допълни, че лейбъристите могат да решат да подкрепят повторен вот през есента, което би било приветствано от останалите страни-членки на ЕС. 


Кър отбеляза, че ако Великобритания поиска удължаване на действието на член 50, за да проведе референдум, няма съмнение, че молбата й ще бъде удовлетворена. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени