Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издателят Манол Пейков за новата инициатива за реформи в културата

Манол Пейков
Снимка: БГНЕС

Група съмишленици – известни и утвърдени имена с принос в различните сфери на българската култура, обявиха създаването на гражданско движение за реформи в културата. Тях ги обединява убеждението, че такива реформи са наложителни и амбицията им е да помогнат за разработването на стратегическа визия за ролята на културата, да очертаят спешни стъпки към законодателни инициативи.

Културата не присъства сред приоритетите на нашите държавници. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" издателят Манол Пейков:

"Културата е много сериозно недофинансирана, но ако погледнем БВП на България според международни статистики творческите индустрии допринасят с около и над 4% за БВП. Това нещо беше стабилно дори в годините на криза. В същото време за култура се дава под половин процент от бюджета на държавата. Това е едно много дълбоко и много сериозно несъответствие. Също така бизнесът и частните лица не са заинтересовани да подпомагат културата. На практика Законът за меценатството не функционира. Партньорства между държавата и фирмите, каквито са практика по целия свят, в България почти не се практикуват по ред причини, като основната сред тях е, че не са достатъчно добре законодателно уредени. Най-фрапиращото нещо може би е, че за хазарт отиват над 3 милиарда лева годишно, което е една колосална сума, която почти изцяло отива в джобовете на нашите олигарси. Във всички цивилизовани държави една голяма част от тази сума отива за култура, за спорт, за образование".

Цялото интервю с Манол Пейков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени