Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над $47 млрд. руски капитали са изпрани през балтийските страни

13 милиарда долара руски капитали са били изпрани през естонски банки в периода 2011 – 2016 години, сочи доклад на естонското финансово разузнаване, цитиран от „Блумбърг“. По-рано се смяташе, че сумата е значително по-малка – около 2 милиарда.

Според шефа на финансовото разузнаване на Естония Мадис Рейманд по-голямата част от парите – около 8,6 милиарда долара са били изпрани чрез руски ценни книжа, а общо в трите балтийски държави са изпрани не по-малко от 47 милиарда долара руски капитали.

Използвани са четири схеми, като в две от тях са участвали латвийски банки и компании и физически лица от Молдова. В трета схема са участвали компании от Азербайджан.

В друга схема е участвало естонското поделение на датската Danske Bank. Твърди се, че в нея са замесени компании, свързани с братовчеда на руския президент Владимир Путин – Игор. През април Ларс Морч, отговарящ в Danske Bank за балтийските страни, е бил принуден да подаде оставка.

Специално в Естония по-голямата част от руските капитали са изпрани чрез продажба на акции и облигации от местни банки, а след това парите са превеждани по сметки в десетки страни под формата на плащания за стоки или услуги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна