Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на борсата в Мадрид, след като социалистите поискаха вот на недоверие на премиера Рахой

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската социалистическа партия поиска вот на недоверие спрямо премиера Мариано Рахой във връзка със скандал с подкупи, включващ членове на неговата управляваща Народна партия.

Агенция Ройтерс цитира социалистическият лидер Педро Санчес да заявява в петък, че той ще настоява за провеждането на предсрочни избори, ако неговата партия спечели вота на недоверие спрямо Мариано Рахой.

Подобен ултиматум идва и от либералната партия център-дясно "Сиудаданос" (Гражданите), която беше бивш съюзник на Рахой. "Ако Рахой не свика предсрочни избори, ние ще бъдем готови да предложим наш вот на недоверие", каза на пресконференция Хосе Мануел Вилегас от ръководството на "Сиудаданос".

Повод за назряващата политическа криза в Испания даде осъждането в четвъртък на двадесет и девет лица, свързани с Народната партия на Рахой, включително бивш ковчежник и други висши членове на партия, за редица престъпления като фалшифициране на сметки, търговия с влияние и данъчни престъпления. Те бяха осъдени на затвор от общо 351 години.

Новината за предстоящия вот на недоверие доведе до силно напрежение на фоновата борса в Мадрид, като общият индекс Ibex-35 се понижава с над 2%.

Италианският фондов индекс MIB пък губи нови 0,77% и е на път да отчете седмични загуби от над 3,6% с оглед на очертаващото се коалиционно управление в Италия на популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната евроскептичтна партия "Лига".

Останалите водещи борсови индекси на стария континент са оцветени в зелено, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,13%, френският CAC40 - с 0,23% и британският FTSE100 - с 0,1%.

Най-солиден ръст от 0,77% отчита германският индекс DAX30 в резултат на по-добро от очакваното проучване на института Ifo за бизнес нагласите през май във водещата европейска икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна