Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

БНР Новини
Композиторът Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“
Снимка: Кирчо Стоичков

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър.
Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“.
Симфоничната творба ще прозвучи в изпълнение на оркестър „София Симфоникс“ под диригентството на маестра Любка Биаджони цу Гутенберг и хор с диригент – Георги Еленков.
Стефан Димитров – авторът на толкова любими популярни песни и филмова музика, посвещава четири години на създаването на тази симфонична творба, замислена в началото като балет. Въпреки „смяната на жанра“ майсторският почерк на Стефан Димитров и в „Сънят на Пилат“ е абсолютно доловим в онази особена лекота на музикалния разказ. Можете да чуете това и от краткия фрагмент преди началото на разговора с композитора в студиото на „Артефир“.


Събитието в зала „България“ е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Вход свободен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени