Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през април в резултат на намаляващи контракти за "Боинг"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се понижиха през април малко по-силно от очакваното в резултат на рязко намаление на транспортните поръчки и по-специално на тези за самолети "Боинг", но при добро повишение на бизнес инвестициите, което сякаш е сигнал за оживление на промишления сектор в началото на второто тримесечие.

През април новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се свиха с 1,7% до 248,52 млрд. долара спрямо март, когато те нараснаха с 2,7%, показват данни на Търговския департамент на САЩ, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-скромно понижение с 1,5 на сто. Въпреки понижението през април, в рамките на първите четири месеца на годината те нараснаха с 9,6% спрямо същия период година по-рано.

Влошаването на промишлените поръчки се дължи на спад с 6,1% на поръчките за транспортно оборудване и по-специално на поръчките за самолети "Боинг", които се свиха през април с цели 29 на сто (поръчки за едва 78 самолета спрямо 197 поръчки през март).

Поръчките за дълготрайни промишлени стоки, без тези за транспортно оборудване, обаче се повишиха с 0,9% на месечна база, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се свиха с 1,9 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, нараснаха с 1,0% (при прогноза за по-сдържан растеж с около 0,7%) след тяхно понижение с 0,9% през март. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер.

Трябва да се има предвид, че бизнес инвестициите започнаха да набират скорост през 2017-а година с оглед на очакванията на компаниите за съществено съкращаване на корпоративния данък. В края на годината администрацията на Тръмп намали тази важна данъчна ставка от 35% до 21%. Подкрепа за инвестициите оказва и добрият икономически растеж, както и силното поскъпване на петрола.

През миналия месец поръчките за електрическо оборудване, уреди и компоненти нараснаха с 2,6% след повишение с 2,4% през март, поръчките за компютри и електронни продукти се увеличиха с 1,1%, а тези за метални изделия скочиха с 2,0%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна