Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото отчита загуби за шеста поредна седмица, доларът се търгува в нови върхове за годината

В края на работната седмица еврото се намира под нов силен натиск от продажби, след като към инвеститорските притеснения около формирането на новото италианско правителство се добавиха и опасения за политиката криза в Испания.

Испанският премиер Мариано Рахой е заплашен с вот на недоверие от две отделни опозиционни партии и с призиви за предсрочни парламентарни избори след осъждането в четвъртък на двадесет и девет лица, свързани с неговата управляваща Народна партия, включително бивш ковчежник и други висши членове на партия, за редица престъпления като фалшифициране на сметки, търговия с влияние и данъчни престъпления.

Задаващата се политическа криза в четвъртата по сила икономика от еврозоната ограничи сутрешния опит за отскок на еврото след по-добро от очакваното бизнес проучване на германския икономически институт Ifo.

Негативно влияние върху единната валута продължават да оказват и притесненията около формирането на евроскептично правителство в Италия между популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига". Това води до нарастване на доходността на 10-годишните италиански облигации към нов многогодишен връх от 2,553% и до разширяване на лихвения спред с аналогичните германски книжа към 4-годишен връх от 215 базисни пункта (от 2,15%).

Кризите в трета и четвъртата по големина икономики от еврозоната причиниха поредна вълна от продажби на еврото към ново 6-месечно дъно от 1,1647 щатски долара, като единната валута е на път на излезе на загуба за шеста поредна седмица. Еврото продължава да губи позиции и спрямо йената и швейцарския франка, които се ползват със статут на "валути-убежище". В петък еврото удари ново двумесечно дъно около 1,1539 франка и 11-месечно дъно около 127,15 японски йени.

В същото време индексът на долар спрямо останалите основни валути нараства в рамките на деня с 0,46% към нов връх за настоящата година от 94,24 пункта (най-високо ниво първата половина на декември 2017-а година) и е на път да излезе на позитивна територия за втора поредна седмица, като само в рамките на май щатската валута поскъпна досега с цели 2,6 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна