Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод решението на САЩ да се оттеглят от иранското ядрено споразумение руският президент заяви:

Путин: Пренебрегването на правните норми може да стане причина за криза, с която светът още не се е сблъсквал

Макрон иска да "закрепи Русия в Европа"

| обновено на 25.05.18 в 23:30
Еманюел Макрон, Владимир Путин и Шиндзо Абе на форума в Санкт Петербург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пренебрегването на правните норми може да стане причина за криза, с която светът все още не се е сблъсквал. Това каза руският президент Владимир Путин по време на международния икономически форум в Санкт Петербург. 

Думите на Путин бяха по повод на едностранното решение на Съединените щати да се оттеглят от ядрената сделка с Иран. "В глобален план подобно поведение на държави, особено когато са центрове на сила, носи най-негативни, ако не и разрушителни последици", предупреди руският президент на среща с френския си колега Еманюел Макрон и с представители на френския бизнес.

Макрон определи на свой ред като грешка решението на Вашингтон да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Той потвърди позицията си за решаване на израелско-палестинския конфликт чрез създаването на две отделни държави. От икономическия форум в Петербург френският президент още обяви, че иска да  "закрепи Русия в Европа" въпреки настоящото напрежение между Москва и Запада. Според Макрон се отваря "прозорец на възможности" в отношенията с Москва. 

Руският президент от своя страна каза, че атмосферата на срещата му с Макрон е  била много открита. Според съобщение от френското президентство,  разговорите на двамата  са позволили да се постигне напредък по изключително сложните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия, по които Москва и Париж виждат, че има интерес за по-тясно сътрудничество.  

"Франс прес" цитира изказване на Владимир Путин, че ще спазва руската конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, но, че може да остане на "лостовете" на властта и след 2024 г.

Президентът Путин нарече "сериозна заплаха за стабилността на световната икономика новите форми на протекционизъм, които се използват за унищожаване на конкурентите и за получаване на отстъпки чрез изнудване". Русия би била "напълно доволна", ако цената на петрола падне до 60 долара на барел, заяви още Путин от Санкт Петербург.  Днес американският лек суров петрол поевтиня до 68 долара за барел, след като Саудитска Арабия даде да се разбере, че може  да увеличи добивите през второто полугодие. Очаква се Русия и партньорите от ОПЕК да  обсъдят  идния месец конкретния размер, с който може да бъде повишена продукцията.

Японският премиер Шиндзо Абе от своя страна заяви, че Русия и Япония трябва да подпишат мирен договор, за да могат да реализират амбициите си за икономическо сътрудничество, предаде Ройтерс. Русия и Япония не са подписали официален мирен договор след Втората световна война заради спор за няколко тихоокеански острови, североизточно от Япония.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна