Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменената среща между Тръмп и Ким Чен-ун и новите европейски правила за защита на личните данни белязаха седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Мирът на Корейския полуостров отново се оказа мираж, след като американският президент Доналд Тръмп отмени срещата си с Ким Чен-ун. Европейският съюз въведе най-строгите си правила за защита на личните данни след скандала с Фейсбук. Стриктно католическата Ирландия гласува дали да бъдат легализирани абортите. 
Американският президент Доналд Тръмп отмени  историческата си срещата със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур. Според Тръмп моментът не е подходящ за среща заради "огромния гняв и открита враждебност" в последните изявления на Пхенян. До новия разрив в отнешенията се стигна, след като вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Северна Корея може да повтори съдбата на Либия, ако Ким Чен-ун не се откаже от ядреното оръжие и предупреди севернокорейския лидер "да не разиграва" Доналд Тръмп. 
Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за свалянето на малайзийския пътническия самолет над Източна Украйна през 2014-та година. Според холандските следователи ракетата, с която беше улучен, е изстреляна от установка на руската армия, която е била част от конвой на 53-та противовъздушна бригада, базирана в Курск. Руската армия категорично отрече нейн ракетен комплекс да е пресичал границата и навлизал в Украйна. 
В ЕС влезе в сила регламентът за защита на личните данни. Новите правила променят начина, по който личната ни информация като потребители ще се употребява, както и ограничават различни компании от това да извличат ползи от нея.
И докато европейците се грижеха за личните си данни, ирландците гласуваха дали да сложат край на забраната за аборти в страната. Става дума за премахване на 8-мата поправка в конституцията на силно католическата страна, която е в сила от 1983 година.    Произвеждането на допитването бе сред обещанията на премиера Лио Варадкар, дошъл на власт през юни 2017 г. Той определи сегашния закон за "прекалено рестриктивен", тъй като изнасилването, кръвосмешението и уврежданията на плода не са легални основания за аборт. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна