Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия е на път да разреши абортите, сочат прогнозните резултати от референдума

| обновено на 26.05.18 в 15:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екзитполове в референдума за абортите в Ирландия показват, че около 69 процента са гласували за отмяна на поправката в конституцията, забраняваща прекъсването на бременността.

Преброяването на гласовете обаче ще приключи днес вечерта, когато ще бъдат обявени и официални резултати. 

При гласуването вчера е отчетена по-висока активност, отколкото на референдума за еднополовите бракове преди три години и последните общи избори.

Гласоподавателите бяха запитани дали искат да бъде премахната 8-ма поправка от конституцията, която на практика забранява абортите. Според анкетата на телевизията 69,4% са отговорили с "да" и 30,6% с "не". При "Айриш таймс" разпределението на гласовете е 68 на сто "да" и 32 процента "не".

В Ирландия гласуването е получило името "референдум веднъж на поколение", тъй като абортът е криминализиран през 1983 година след подобно обществено допитване.
"Преизпълнена съм щастие, както и поразена от случващото се. Чаках за това за от толкова време. Гласувах през 1983 година. Това е една огромна победа за жените, за мъжете, за бъдещите поколения", сподели 55-годишнaта Анет Форд, която живее с майка си, позовавайки се на прогнозите.

СнимкаСпоред ирландският премиер Лео Варадкар, цитирам, "изглежда страната е на път да сътвори история". На това мнение е и 35-годишната Жанина Шмедеке, която работи за технологична компания:
"Това е може би най-голямото събитие за поколението ни - ще го помним, а и ще говорим дълго време за него".

Междувременно, от кампанията "Спасете 8-ата поправка", която призоваваше ирландците да гласуват с "НЕ" на референдума, така че да задържат тази част от конституцията, излезе с официално изявление. В него се казва, че "стореното от ирландските гласоподаватели е трагедия с исторически пропорции". "Но въпреки това грешката не се превръща във вярно действие само заради това, че бива подкрепена от мнозинството", пише още там.

В момента ирландките могат да абортират само, ако е застрашен живота им, но не и при случаи на изнасилване, кръвосмешение и  фатална ембрионална аномалия. Ето защо хиляди ирландки всяка година пътуват основно до Великобритания, за да правят аборти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна