Стивън Блокманс: Повечето еврокомпании няма да рискуват да се оплетат в американските мрежи

Иранската ядрена програма - пресечна точка на геополитически залози

Хенинг Рике: Американската политика в Близкия Изток ще засегне първо европейците
Али Хаменей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между чука и наковалнята се оказаха тази седмица радетелите на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. В понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпео постави ултиматум към Иран да премахне балистичните си ракети и да спре намесата си в Ирак, Сирия и Ливан, ако не иска да бъде подложен на невиждани досега санкции, и се закани, че ще "държи сметка" на всички, които "помагат" на Ислямската република, т.е. на европейските инвеститори в иранската икономика. В сряда аятолах Али Хаменей поиска, от своя страна, европейските банки да гарантират печалбите от иранския петрол, защото иначе ще поднови обогатяването на уран. Брюксел получи от Техеран срок до края на месеца да излезе с икономически план за противодействие на американските санкции.

И двете страни отправиха обвинения срещу европейците. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей ги упрекна, че са мълчали, докато САЩ са нарушавали многократно ядреното споразумение. От своя страна, американският държавен секретар заяви, че откакто Съвместният всеобхватен план за действие е в сила – от 2016 година, Европа не е направила нищо, за да накара Техеран да спре изпитанията на балистични ракети.

Запитан има ли пръст Европа в настоящата криза, Стивън Блокманс, професор по международни отношения в Университета в Амстердам и сътрудник в Центъра за изучаване на европейската политика (Centre for European Policy Studies) в Брюксел коментира в предаването „Събота 150“:

"Не, смятам, че и двете твърдения са неверни. От иранска страна твърденията на аятолах Али Хаменей не могат да бъдат потвърдени въз основа на публични изявления на европейски политици. Що се отнася до твърденията на държавния секретар Майк Помпео - те не отговарят на истината. Европейският съюз поддържа през целия този период санкции, с които забрани на европейски компании да доставят технологии, необходими на балистичните ракети на Иран."

Америка иска да поддържа санкциите с надеждата, че иранският народ ще се вдигне срещу своето правителство, но това може да подсили хардлайнерите

Дали Доналд Тръмп се опитва да постигне контрареволюция в Иран и ако е така - трябва ли му помощта на Европа – тезата на д-р Хенинг Рике от Германския съвет за международни отношения:

"Ако се вгледате в списъка от искания, които държавният секретар Помпео изложи в понеделник, ще видите какво Иран трябва да направи, преди санкциите да отпаднат. Той трябва да промени напълно външната си политика, да се разкрие по безпрецедентен в историята на ядрените инспекции начин, да изостави всичките си съюзници в региона. Всичко това е много трудно постижимо. Затова предполагам, че Америка всъщност иска да поддържа санкциите, с надеждата, че иранският народ ще се вдигне срещу своето правителство. Но консерваторите в Съединените щати схващат погрешно ефекта, който такава политика може да има в Иран. Иранците може и да мразят своето правителство, но мразят още повече чуждата намеса. Такава намеса може да подсили хардлайнерите, да обедини иранците и да увеличи подкрепата за правителството."

"Ако Америка е избрала стратегията на натиск върху Иран и всички негови бизнес-партньори, тя ще трябва да принуди европейците да правят същото. Това ще отслаби в огромна степен връзките между западните държави. Западът имаше най-голямо въздействие върху Иран, когато всички страни действаха като една. Тръмп върна часовника назад с 20 години", смята Хенинг Рике.

При посещението си във Вашингтон в началото на тази седмица, германският външен министър Хайко Маас подчерта, че Европейският съюз е единен в решимостта си да се придържа към споразумението с Техеран. Залага ли американският президент Доналд Тръмп на разединение сред членовете на съюза? Според Хенинг Рике Тръмп залага на огромния натиск върху европейските компании, които трябва да избират между иранския и американския пазар:

„Той може да разчита и на разногласия в Европейския съюз, защото иранската ядрена сделка е по-важна за някои страни-членки, отколкото за други. Но, общо взето, досега европейците съумяха да говорят в един глас по този проблем. Оптимист съм, че поне в средносрочен план, те ще действат заедно."

В отговор на въпрос дали иранското споразумение ще надживее мандата на Доналд Тръмп проф. Стивън Блокманс заяви:

"Ще бъде трудно, особено ако след два или три месеца новите американски санкции започнат да тормозят европейските компании. Някои от тях вече дадоха знак, че ще напуснат Иран, например „Тотал“ - френската енергийна компания, която има договори за милиони с иранците."

Дори френският президент Макрон разбра, че европейците са загубили възможността за въздействие върху решенията на Белия дом

В анализа си по темата има ли Европа все още някакви лостове за въздействие върху политиката на Вашингтон в Близкия изток Блокманс посочи, че дори френският президент Макрон, който използва всевъзможни тактики, за да привлече Тръмп, е разбрал, че европейците като цяло са загубили възможността за въздействие върху решенията на Белия дом:

"Ясно е, че ЕС трябва да се опита да издейства от Вашингтон да изключи европейския бизнес от санкционния режим. Малко вероятно е това да се случи, но трябва да бъде направен опит. Има и други средства като блокиращият механизъм, който забранява на европейските компании да плащат глоби на американската хазна и система, според която активите на американски компании в Европа могат да бъдат иззети, пропорционално на щетите, понесени от европейците. Всичко това обаче едва ли ще се осъществи. Мисля, че отсега е ясно, че повечето европейски компании просто няма да поемат риска да се оплетат в американските мрежи."

Възможно ли е Съединените щати, затягайки санкционния режим, да разпалят нова регионална война? Хенинг Рике е на мнение, че може да се предположи оттегляне на Иран от ядреното споразумение, което по думите му „ще вдигне кръвното на американците“:

„Те могат да използват и военна сила срещу обогатяването на уран в Иран, защото това е „червена линия“, която американският президент начерта. Възможно е също така Иран да реши да засили помощта си за шиитски групировки, да насажда размирици в арабски държави, за да накара Америка да плати по-висока цена за поведението си. Възможно е още, ако Америка успее да задуши иранската икономика, това да предизвика размирици в самия Иран - още един източник на нестабилност."

Непредвидимата политика на САЩ, включително в Близкия Изток, засилва риска от нови сблъсъци в региона

Стивън Блокманс вижда опасност от още една война в Близкия Изток:

"Опасност има. Причината, поради която още не се е стигнало до ескалация в отговор на ударите, които Израел предприе срещу ирански бази в Сирия, е проста - иранците все още не се чувстват готови да отговорят предвид израелското въздушно надмощие. Не виждам как Иран ще се откаже от позициите си в Сирия. В негов интерес е да си осигури защита отпред - в съседните му държави, за да не се налага да отбранява собствената си територия. Затова вероятността конфликтът между Иран и Израел да излезе от контрол може само да расте. Непредвидимата политика, която Белият дом води по толкова много проблеми, включително и за Близкия изток, както и фактът, че разполага с войски в някои райони на Сирия, само засилват вероятността от нов сблъсък."

Държавният секретар Майк Помпео поиска от Европа да се присъедини към натиска върху Техеран. Аятолах Али Хаменей пък поиска от европейците да осъдят публично американската политика. Кой е правилният подход на ЕС в тази ситуация?

„Европейците трябва да се придържат към ядреното споразумение, защото от него зависи нашата сигурност. Ние сме много по-близко до всякакъв проблем, който възникне при възобновяване на иранската ядрена криза. Ние ще сме по-близко до иранските оръжия, ще сме по-близко до всякакви усложнения в Близкия изток. Това, което Америка прави, няма да засегне нея самата веднага, но ще засегне нас доста по-рано", убеден е Хенинг Рике, според когото за нас е важно да подкрепяме иранците по начин, по който ще ги убедим да се придържат към споразумението.

Еманюел Макрон бе преди дни в Санкт Петербург, а германският канцлер Ангела Меркел посети Пекин в търсене на подкрепа по иранския въпрос. Как Китай може да помогне за ограничаването на иранската ядрена програма? За Стивън Блокманс, ако китайците успеят да компенсират негативния ефект на американските санкции, като насърчат икономическото сътрудничество, това ще бъде от полза за споразумението. „Иранците биха искали да увеличат износа си на петрол за Китай и ще се опитат да договорят това на консултациите във Виена", допълни той.

Русия е необходима на ЕС, за да убеди Иран да се придържа към ядреното споразумение

Нуждаят ли се европейците от помощта на Русия, за да намалят напрежението, и каква цена трябва да платят за това – отговорът на Хенинг Рике:

"Русия е необходима, за да стимулираме Иран да се придържа към ядреното споразумение. Но европейците не бива да правят никакви отстъпки в Украйна или Сирия, за да привлекат Москва. Русия е един вид закрилник на Иран и би била доволна от всякакви кавги между западняците по иранския въпрос, но тя също като нас не иска иранците да се сдобият с ядрено оръжие."

Позициите по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Фарадж се завръща в голямата политика заради Брекзит

Найджъл Фарадж обяви, че се завръща пак в голямата политика, за да води кампания срещу плана за Брекзит на премиера Тереза Мей. В статия в "Дейли телеграф" евродепутатът от Партията за независимост пише, че споразумението, постигнато от министър-председателя, е било "предателство спрямо британците, защото съдържа регулативно обвързване с ЕС"...

публикувано на 18.08.18 в 11:05

Напрежението между Турция и САЩ беляза седмицата

Напрежението между Турция и САЩ, довело до срив на турската лира, е водеща международна тема на седмицата.  Турската лира се срина до рекордно ниски нива спрямо американския долар - 7 лири и 24 куруша, след като американският президент Доналд Тръмп удвои митата върху вноса на стомана от Турция. Стъпката е в отговор на отказа на Анкара да освободи..

публикувано на 18.08.18 в 10:57

Каталунският премиер обеща да се бори активно с испанската държава

Каталунският премиер Ким Тора обеща да се бори активно с испанската държава, съобщи испанската телевизия, цитирана от ТАСС. Тора участва в митинг пред каталунски затвор, където лежи обвиняемият по сеператисткия процес бивш съветник по вътрешните работи в каталунското регионално правителство Жоаким Форн. Пред присъстващите Тора заяви, че привържениците..

публикувано на 18.08.18 в 10:00
Владимир Путин и Ангела Меркел

Меркел и Путин ще се срещнат в резиденция край Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че се обсъжда среща на върха за Сирия във формат "Турция-Русия-Германия-Франция". Дата обаче не е определена, защото е необходима сериозна подготовка. Меркел ще обсъди темата с руския президент Владимир Путин, който днес ще й гостува в замъка Мезеберг край Берлин. Канцлерът обаче предупреди, че не бива да..

обновено на 18.08.18 в 08:35
Арменският премиер Никол Пашинян по време на митинга в негова подкрепа

Хиляди подкрепиха Никол Пашинян в Ереван по случай първите му 100 дни на власт

Няколко хиляди арменци участваха днес в шествие в Ереван в подкрепа на премиера Никол Пашинян по случай 100-те дни на власт на лидера, предаде Франс прес.  На митинга на площад "Република" Пашинян обяви, че е решил да предложи конституционен референдум, за да бъде разпуснат парламентът и да се произведат предсрочни избори, предаде ТАСС...

публикувано на 18.08.18 в 04:17

Партиен конгрес трябва да потвърди лидерството на Ердоган

Кандидатурата на президента Реджеп Ердоган ще бъде единствената за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която ще бъде гласувана на днешния редовен партиен конгрес, съобщиха турските медии. Очаква се конгресът в Анкара да протече бързо, с оглед на ваканцията за предстоящия празник Курбан байрам, която вече започна...

публикувано на 18.08.18 в 04:11
архив

САЩ няма да участват във възстановяване на Сирия, оглавявана от Асад

Съединените щати няма да участват във възстановяването на Сирия докато мирният процес, чрез преговорите в Женева, стане необратим и не бъде гарантиран политически преход в страната, предаде Франс прес. Държавният департамент обяви, че блокираните през март от Доналд Тръмп 230 милиона долара инвестиции в освободени от "Ислямска държава" сирийски..

публикувано на 18.08.18 в 01:15