Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен беше открита първата в града "бонсай" градина

Снимка: БГНЕС

В Шумен беше открита първата в града "бонсай" градина. Неин създател е пенсионерът Радко Колев. В колекцията му има над 250 саксии от миниатюрните растения, а днес той представи над 80. 
Голяма част от минатюрните дръвчета, които Радко Колев показа днес са от видовете кестен, липа, бряст, габър, смърч, бор, бреза, както и плодни дръвчета - ябълки, череши и джанки. Самият той бе много развълнуван на днешната изложба.
"Това, което виждате в момента е моя мечта от много време. Страшно съм доволен от това, което се получи в крайна сметка и от тук нататък то се надявам да бъде облагородявано и все по хубаво. Това да бъде мястото на шуменци, където да дойдат тогава, когато искат да се отърват от стреса, когато искат да релаксират по някакъв начин."

Днес неговите творения събраха много шуменци, които не сдържаха възхищението си от това, което виждат.
"Наистина е много красиво това изкуство, защото всеки може да си засади мушкато и други цветя, но това нещо да го гледаш, трябва наистина много голямо желание и изкуство."
Създателят на първата бонсай изложба в Шумен Радко Колев има идея да прави и демонстрации, на които ще бъдат разяснявани тънкостите на бонсай изкуството. Това е най голямата бонсай изложба на Балканския полуостров до момента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени