Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реал" пак взе Шампионската лига

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Реал" (Мадрид) спечели Шампионската лига за трети пореден и рекорден 13-и път след победа с 3:1 над "Ливърпул" във финала в Киев. Всички голове в срещата паднаха през второто полувреме и дойдоха след кошмарни грешки на вратаря на "Ливърпул" Лорис Кариус и брилянтни изпълнения на влезлия като резерва Гарет Бейл, който отбеляза второто и третото попадение за испанците. Преди това Карим Бензема бе извел "Реал" напред в резултата, а Садио Мане изравни.

Символичните гости от "Ливърпул" пък играха през почти целия мач без звездата си Мохамед Салах, който получи тежка контузия в рамото в 25-ата минута след сблъсък със Серхио Рамос и напусна терена принудително.

Срещата на "Олимпийския стадион" започна с агресивна преса на играчите на "Ливърпул" и в първите десетина минути играта се водеше основно в половината на испанския отбор. Първото реално голово положение в мача обаче се откри в 15-ата минута пред голмайстора на "Реал" Кристиано Роналдо. Португалецът напредна опасно по дясното крило и си отвори позиция за стрелба. За негово съжаление обаче силният му шут с десния крак премина малко над напречната греда на Лорис Кариус.

"Ливърпул" отправи първия си точен удар в 23-тата минута, когато Джеймс Милнър върна с пас по земя от аутлинията топката към Роберто Фирмино. Бразилецът е овладя и веднага стреля, но шутът му бе блокиран от защитник на "Реал". Топката обаче попадна в Трент Алекзандър-Арнолд, който моментално я изрита към мрежата на испанците, но Кейлор Навас улови майсторски бомбения удар.

Само две минути по-късно обаче "Ливърпул" изгуби лидера си и голмайстор Мохамед Салах. Египтянинът влезе в единоборство със Серхио Рамос в средата на терена и при падането на земята удари лошо лявото си рамо. Бившият играч на "Рома" се изправи на крака, но след няколко минути отново се строполи на земята и със сълзи на очи напусна терена в украинската столица, а на негово място се появи Адам Лалана.

В 35-ата минута и символичните домакините от "Реал" трябваше да направят принудителна смяна, тъй като Дани Карвахал получи контузия и бе сменен от Начо. Карвахал, също като Салах, напусна терена със сълзи в очите.

Най-интересният момент за първото полувреме дойде в 43-тата минута, когато гол на "Реал" правилно бе отменен заради засада на Кристиано Роналдо. Португалецът засече с глава центриране отдясно, Кариус спаси и при добавката Бензема прати топката в мрежата, но съдийската пригада правилно отчете некоректната позиция на Роналдо.

Две минути след това Бензема центрира и топката попадна на волето на Начо, чийто удар обаче намери мрежата, но от външната страна. Самият Бензема също пробва късмета си с далечен удар в добавеното време, но и той премина край вратата на Кариус.

Второто полувреме стартира с невероятна възможност за гол пред "Реал". Адам Лалана изчисти ужасяващо топката и тя се оказа в напълно непокрития Иско, който останал очи в очи с Кариус нацели горната гредата на вратата на "Ливърпул".

В 51-вата минута "Реал" (Мадрид) откри резултата с един от най-куриозните голове в историята на футбола, не само във финалите на Шампионската лига. Дълго подаване към Карим Бензема не бе достигнато от французина и топката бе овладяна от вратаря Кариус. Германецът пробва да поднови играта бързо, но изпрати от ръка топката в крака на стоящия пред него Бензема и тя се търкулна в опразнената врата за 1:0.

Равенството обаче бе възстановено само четири минути по-късно. "Ливърпул" получи право да изпълни корнер отляво на вратата на Кейлор Навас. Деян Ловрен скочи най-високо в наказателното поле и с глава насочи топката към вратата на Реал. Садио Мане само подложи крак, колкото да промени траекторията и и тя влезе в мрежата за 1:1. За сенегалеца това бе десети гол през сезона в Шампионската лига.

В 60-ата минута Кариус успя частично да се реваншира за грешката си, след като с една ръка майсторски спаси удар на Иско от близка дистанция. Секунди след това испанският национал пък напусна игра, за да се появи на негово място Гарет Бейл.  

Смяната на Зинедин Зидан се оказа изключителна, тъй като в 64-тата минута уелсецът реализира за 2:1 със задна ножица. Изпълнението на Бейл бе фантастично, от повече от 12 метра, и не остави никакви шансове на отбраната и на вратаря на "Ливърпул".

"Ливърпул" бе на косъм от изравняването в 70-ата минута, когато далечен удар на Мане се отби от дясната греда на Навас. Кристиано Роналдо можеше да реши всичко в мача в 74-ата минута, когато бе изведен сам срещу Кариус, но в последния възможен момент Анди Робъртсън направи шпагат в краката на португалеца и изби топката в ъглов удар.

Бензема също можеше да вкара трети гол за Реал в 81-вата минута, но ударът му от движение бе отразен от Кариус. Две минути след това обаче германският страж на Ливърпул допусна нова невероятна грешка, която доведе резултата до 3:1.

Бейл пробва удар от над 30 метра, който летеше направо към Кариус, но вратарят на "Ливърпул" пусна топката през ръцете си и тя влезе отново в мрежата му. Минута след това Бейл можеше да оформи и хеттрика си, но пропусна отлична възможност, при която можеше да комбинира и с непокрития Кристиано Роналдо.

В последните секунди на двубоя фен нахлу на терена и попречи на "Реал" в опита да вкара четвърти гол.

"Реал" (Мадрид) - "Ливърпул" 3:1 (0:0)
1:0 Карим Бензема 51, 1:1 Садио Мане 55, 2:1 Гарет Бейл 64, 3:1 Гарет Бейл 83

"Реал" (Мадрид) (4-3-1-2): Кейлор Навас - Дани Карвахал (35-Начо), Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело - Каземиро, Тони Кроос, Лука Модрич - Иско (61-Гарет Бейл) - Карим Бензема (89-Марко Асенсио), Кристиано Роналдо

"Ливърпул" (4-3-3): Лорис Кариус - Трент Алекзандър-Арнолд, Деян Ловрен, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън - Джеймс Милнър (82-Емре Джан), Джорджан Хендерсън, Жоржиньо Вайналдум - Мохамед Салах (31-Адам Лалана), Роберто Фирмино, Садио Мане

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!