Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин: Смисълът на изкуството е да възпитава

Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова, БНР

Според директора на Народния театър Мариус Донкин смисълът на изкуството е да възпитава, чрез това да накара зрителя да се вълнуваш, да му въздейства.

„10-и януари 1907 година – тогава се открива сградата на Народния театър. Проф. Шишманов има една знаменателна реч, в която той казва: „Това е една красива сграда. Това е една много красива сграда. Това е най-красивата сграда в България, но тази сграда ще стане театър, когато творците се превърнат в социални възпитатели“.“

По думите му в последно време все повече млади хора „влизат на различни стилове и жанрове“ в театъра.

Не е необходимо всяка поставка да бъде адаптирана към съвремието, за да привлече зрителски интерес, каза в „Неделя 150“ Донкин,след връчването на наградите „Аскеер“. Според него по-важно е това, което творците искат да кажат и как казват.

Иван Пантелеев взе приза за най-добър режисьор, а постановката му „NeoДачници“ в Народния театър спечели „Аскеер“ за най-добро представление.

 „В тази постановка е особеното съчетаване, както ние си го говорим, немски стил на театър и български артисти. На мен ми се струва, че в това е най-интересното – един по-стилизиран, един по-организиран, един по-ясен стил, една сцена, която е по-празна, и едни емоционални артисти, плътни, които могат да създадат по-голям обем, да разширят темата“, каза Донкин.

„Позицията на един човек, който може да я изрази през емоцията си, през протеста си, през сълзата си, това вече се превръща в средство и в изкуство“, сподели още той.

 В звуковия файл можете да чуете интервю на Явор Стаматов с Мариус Донкин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!