Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидадът за президент на Турция обеща да се срещне с Асад, ако бъде избран

Снимка: Ройтерс

Кандидадът за президент на страната от Народнорепубликанската партия Мухарем Индже заяви, че, ако бъде избран, ще се срещне със сирийския президент Башар Асад.

Според Индже Турция трябва да подобри отношенията си със страни като Германия, Сирия и Съединените щати. Опозиционният кандидат добави, че присъединяването към Евросъюза остава цел за Анкара. Той направи коментара си в интервю пред „Дойче веле“ – Турция, излъчено вчера.

„В Турция има 4 милиона сирийци, но в Дамаск няма турски посланик. Това не е правилно“, заяви Индже.

Той стои и зад идеята си за затваряне на американската база Инджирлик до Коледа, ако Вашингтон не екстрадира проповедника Фетуллах Гюлен.

Според кандидата на опозицията мястото за решаване на политическите проблеми е в парламента. Противопоставяне на централизирането на властта е една от водещите теми за Народнорепубликанската партия. Мухарем Индже заяви, че първата му стъпка като президент би била свързана с икономиката, връщане на доверието на пазарите и възстановяване на правовия ред.

Междувременно от Народнорепубликанската партия обявиха, че са създали приложение за мобилни телефони за следене честността на изборния процес. ​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени