Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 25% за година, съобщава вестник "Сега". Увеличението превишава значително утежнението на полиците от средно 12 лева, въведено в началото на февруари, когато на застрахователните компании беше наложена допълнителна такса заради "Зелена карта". 
По данни на брокери в последните 12 месеца застрахователите няколко пъти са завишавали тарифите. Основната причина са сумите, които се изплащат за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация, посочва всекидневникът.
"Кренвиршите задължително с поне 50% месо", пише в заглавие на  първата си страница "24 часа". По информация на изданието Министерството на земеделието подготвя задължителни стандарти за основните храни. Новите норми ще определят със сигурност минималното съдържание на месо в колбасите, и на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденицата и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-високо - вероятно поне 70-80%, уточнява вестник "24 часа".
Близо 21 млрд. лева са борчовете на домакинствата, пише вестник "Земя". Данните са на БНБ за края на април. В сравнение с година по-рано заемите на българите са се увеличили с 9,1%, уточнява изданието.
Медиците най-често страдат от депресия като близо половината от тях не се лекуват. Това е заявила директорката на психиатрията в Александровска болница д-р Вихра Михайлова, информира вестник "Стандарт". Като причиа за това тя посочва крайно натоварващата работа, стресът и несигурността в здравната система. Най-висок процент след лекарите, преминали през психиатрията на Александровска болница през последните две години, са личните лекари, следвани от педиатрите, допълва изданието.
"Колите на водород идват и в България", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Първите станции за зареждане ще заработят до 2023 година. Това е обявил зам.-министърът на транспорта Ангел Попов по време на презентация на водородни автомибили, които са произведени от млади учени от Техническия университет в София и от Русенския университет. Студентските автомобили могат да изминат 250 км и още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни у нас, уточнява "Труд".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени