Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по горите започва мащабна информационна кампания за превенция на горските пожари

Снимка: БГНЕС

Агенцията по горите започва масирана информационна кампания за превенция на горските пожари.

Всяка година у нас избухват около 600 пожара, при които изгарят около 100 хиляди декара гори. Това каза в интервю за "Преди всички" Владимир Константинов от Агенцията.

Според него през последните години площта на опожарените гори намалява, благодарение на бързата реакция и доброто техническо оборудване на горските служители.

"Към момента имаме някъде около 12-13 % от горската територия, която е наблюдавана от системи за наблюдение и автоматично откриване на горски пожари".

Очаква се обхватът на автоматизираните системи за наблюдение да се увеличи с проекти, финансирани с европейски средства. Между 500 и 1000 лева е санкцията за предизвикване на горски пожар, припомни Константинов.

Причинителите на сериозните пожари, при които изгарят огромни площи, като този в Кресненското дефиле миналата година, получават по-тежки наказания, уточни експертът.

"Причинителят, който предизвика пожара в Кресна, не е на свобода. За такива големи пожари наказанията са дори затвор, който в зависимост от тежестта на наказанието може да бъде до 10 години".

Още можете да чуете от интервюто на Веселина Миланова с Владимир Константинов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна