Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов спад на петролните цени с оглед на перспективата за увеличаване на добивите на ОПЕК и Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на седмицата петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, задълбочавайки ценовия спад от петък, тъй като лидерът на ОПЕК - Саудитска Арабия и Русия сигнализираха, че могат да увеличат доставките на петрол през втората половина на годината. В същото време бяха представени данни за солидно нарастване на действащите петролни сондажи в САЩ през последната седмица.

В петък петролните цени се сринаха с близо 4%, след като енергийните министри на Саудитска Арабия и на Русия потвърдиха плановете за отслабване на действащото от началото на 2017 година насам споразумение за ограничаване на производството с около 1,8 млн. барела на ден, за да бъде компенсиран недостигът на петрол, добиван във Венецуела. Мотив за предстоящото увеличаване на петролните доставки от ОПЕК и от  съюзниците на картела, сред които и Русия, е и очакваното ограничаване на иранския износ с оглед подновените от САЩ икономически санкции спрямо Техеран. 

Според агенция Ройтерс добивите на петрол могат да се повишат през второто полугодие с до 1 млн. барела дневно, докато агенция Блумбърг цитира свои източници, според които това увеличение ще бъде с между 300 хиляди и 800 хиляди барела.

Спекулациите, че ОПЕК и Русия ще обсъдят проблема с евентуалния недостиг на петролни доставки, провокира в петък драматичен спад на фючърсите на американски лек суров петрол с доставка през юли с цели 4% към 67,88 долара за барел (най-здрав ценови спад от юли 2017 година насам), както и на аналогичните фючърси на петрола сорт брент с 3% към 76,44 долара за барел.

Низходящото ценово движение продължава и по време на търговията в понеделник, като юлските фючърси на американския лек суров петрол губят нови 1,56%, търгувайки се около 66,80 долара за барел, като за кратко те дори удариха едномесечно дъно около 65,80 долара за барел (най-ниско ниво от 17-и април). Фючърсите на петрола сорт брент пък се понижиха в началото на днешната търговия до 74,50 долара за барел (най-ниско ниво от 8-и май), отстъпвайки с близо 6,5% от три и половина годишния връх около 80,50 долара за барел, достигнат по-рано този месец. Последва частично париране на новия ценови спад, но въпреки това фючърсите на петрола сорт брент се понижават в рамките на деня с 1,3% към 75,60 долара за барел.

Подкрепа за намаляващите цени оказват и данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, показващи скок с 15 до 859 броя на функциониращите петролни кладенци в САЩ - най-висока бройка от 2015 година насам. Това е ясен сигнал, че американските производство на петрол ще продължава да нараства, като то вече се увеличи с над 27% през последните две години, достигайки рекордните 10,73 млн. барела на ден и доближавайки световния лидер в лицето на Русия, който добира близо 11 млн. барела ежедневно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна