Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивна реакция на италианските борси и на еврото след проваления опит за формиране на евроскептично правителство

Италианските облигации и акции поскъпват рязко при старта на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите приветстват проваления опит за формиране на коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига".

През уикенда президентът на Италия Серджо Матарела обяви, че е отхвърлил искането на двете партии да назначи министър на икономиката, който би могъл да извади Италия от еврозоната. Става дума за евроскептика Паоло Савона, чиято кандидатура бе подкрепяна от "Лигата". Матарела посочи, че акционерите са понесли вече големи загуби на борсите и че той е длъжен да защити спестяванията на италианците.

Въпреки че най-вероятно ще бъдат проведени предсрочни избори (най-рано през септември), което би удължило във времето политическата криза на Апенините, новината за проваления опит за формиране на евроскептично правителство сякаш обнадежди инвеститорите.

Това доведе до покупки на италиански дългови книжа и до спад на тяхната доходността, както и до позитивен старт на търговията на фондовата борса в Милано.

Доходността на 10-годишните италиански облигации се понижи с около 10 базисни пункта към 2,35%, докато доходността на краткосрочните двегодишни книжа спадна с цели 14 пункта и е на път да отбележи най-драматично понижение от три години насам. В същото време лихвеният спред между 10-гоидшните книжа на Италия и Германия се свива с близо 15 базисни пункта.

Основният фондов индекс на борсата в Милано - FTSE MIB пък нараства в началото на днешната търговия с 1,6%. Най-здраво повишение има във финансовия сектор, като италианският банков индекс нараства с над 3%, а акциите на Unicredit, UBI Banca, Banco BPM и Intesa Sanpaolo се повишават с между 2,2% и 2,8%.

Еврото също реагира леко позитивно, отскачайки за кратко към 1,1728 долара, след като в петък удари шест и половина месечно дъно около 1,1645 щатски долара (най-ниско ниво от ноември 2017-а година насам). Единната европейска валута се търгува около 1,1600 швейцарски франка- над петъчното двумесечно дъно около 1,1521 франка и около 128,00 японски йени, след като в края на миналата седмица се понижи до 11-месечно дъно около 127,15 областта.

Провалените опити за формиране на евроскептично правителство в Италия обаче няма да доведат до разрешаване на политическата криза, която е в сила след проведените през март парламентарни избори в страната. Очертаващите се предсрочни избори през есента вероятно ще запазят висока политическа несигурност и нестабилност в третата по сила икономика на еврозоната.

Днешната позитивна реакция може да се окаже краткотрайна и с оглед на решението на агенция "Мудис" от края на предходната седмица да постави под негативно наблюдение дългосрочния кредитен рейтинг на Италия.

"Мудис" цитира като причина за това свое решение рисковете за отслабване на италианските публични финанси и евентуален отказ от одобрени в миналото реформи като тези в пенсионната сфера. Настоящата оценка на агенцията за кредитния рейтинг на Италия е на ниво от "Ваа2", което е едва с две степени над територията, известна като "боклук" (високорисков кредитен рейтинг).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени