Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата „Дъбът на Пенчо“ за цялостен принос

Снимка: Божидар Любенов, БНР

Българският поет и литературовед Йордан Ефтимов е носител за тази година на наградата за принос в литературата „Дъбът на Пенчо“. Тя се връчва за цялостно творчество или за отделни книги с принос в модерната българска литература.

„Дъбът на Пенчо“ е създадена през 2007 г. от професора по славянски литератури и автор на една от меродавните истории на модерната българска литература Светлозар Игов. Той е и едноличното жури, което определя поредните носители на екстравагантната награда.

Наградата е в размер на 0 лв. и включва грамота и овации от колеги на мястото, възпято от Пенчо Славейков в „Псалом на поета“ в кв. „Лозенец“, до изсъхналия ствол на дъба, под който обичал да стои.

Наградата се връчва на 28 май, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков.

„До момента наградата е връчвана един единствен път за цялостно творчество, когато проф. Игов награждава Златомир Златанов. След това година след година той награждава отделни български поети, белетристи или литературоведи за техни съвсем конкретни творби. Тя е и малко протестерска награда, награда, която по някакъв начин протестира срещу това, че другите награди, с по-многобройни журита, с традиции и с финансови осигурявания, някак си, според проф. Игов, не си вършат съвсем добре работата“, разказа Йордан Ефтимов в „Преди всички“.

Той ще бъде вторият носител на наградата за цялостно творчество. Връчването и ще бъде днес от 17.00 часа.

Още можете да чуете от интервюто на Диана Дончева с Йордан Ефтимов. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна