Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още веднъж за кранчето „обществена поръчка“

БНР Новини
Като се лимитира законово броят на недоволните, ще се даде още по-широк фронт на възможностите да печелят "нашите фирми"
Снимка: Pexels
За десети път през последните две години българските законодатели работят по промени в Закона за обществените поръчки. Този път целта е да се намали броят на юридическите лица, които имат право да обжалват. Логично на пръв поглед след опити за блокиране, които според институции може да са и откровен рекет. И не съвсем логично, ако погледнем цифрите. Били те и официални.
Според Агенцията за обществени поръчки, у нас се обжалват по-малко от една десета от процедурите. Според Агенцията за държавна финансова инспекция, нарушенията са два пъти повече.  А според Сметната палат, нарушенията са близо 60%. Рекапитулацията показва, че проблемите май не са в обжалванията. Но като се лимитира законово броят на недоволните, ще се даде още по-широк фронт на възможностите да печелят нашите фирми, като се заобикаля или направо премълчава с невъзможно къси срокове обявяването, като се ограничават необосновано, с измислени критерии неправилно настроени  финансово компании, като в процеса на работа с анекси се изменят цени, срокове, изпълнители и т.н. В случая говорим само за процедура. А за качеството – вижте пътищата, санирането, новото обществено строителство. Половината от нарушенията са в общините.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна