Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 хиляди излязоха срещу митинг на популистите в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

5000 срещу 25 000 – това е равносметката от вчерашния голям митинг на популистката националистическа партия „Алтернатива за Германия“, която проведе свой митинг в Берлин, а в отговор по улиците на града да протестират срещу тях излязоха десетки леви движения, младежки организации и културни сдружения.

„Алтернатива за Германия“ покани свои привърженици от цялата страна да протестират заедно в столицата под надслов „Бъдещето на Германия“. Те дори организираха автобуси, с които закараха свои симпатизанти към Берлин. Скандал предизвика и опитът на секцията в Карлсруе да привлече повече протестиращи с обещан хонорар от 50 евро.

В същото време срещу популистката демонстрация в Берлин излязоха 25 000 души. 2000 полицаи разделиха двете групи, за да не се стига до сблъсъци.

Лидерите на „Алтернатива за Германия“ държаха речи пред Бранденбургската врата, в които говориха предимно за това, че в Германия има твърде много чужденци. Александер Гауланд и Йорг Мойтен обвиниха Меркел, че съсипва страната с политиката си и медиите, че са едностранни и безкритични към държавата. Контрапротестите пък издигнаха лозунги „АзГ вън“, „Стига вече нацисти“. Имаше поне 13 различни протеста срещу „Алтернатива за Германия“, които накрая се сляха в един.

Заради увеличаващата се протестна вълна срещу „Алтернатива за Германия“ полицията съобщи и че ще увеличи двойно охраната на предстоящия конгрес на популистката партия в Аугсбург, който ще се проведе на 30 юни. Очаква се там да се стекат леви от цялата страна, които да демонстрират срещу крайнодесните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна