Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на НЗОК за лечението на дерматологични и ревматологични заболявания

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Пациенти и лекари са недоволни от новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса за лечението на тежки дерматологични и ревматологични заболявания, които са в сила от 15 май. Те настояват решението за тези изисквания да се преразгледа. 

Става въпрос за реда за отпускане на скъпоструващи билогични медикаменти на близо 7 000 болни. 

Основната промяна е в създаването на постоянен експертен съвет, който единствен ще издава решенията за започване на биологично лечение, което се прилага само в най-тежките случаи, промяна в дозовия режим или смяна на един лекарствен продукт с друг. Досега тези решения са издавани от четири комисии - две в София, Стара Загора и Плевен. 
Ива Димова - пациент, каза:
 "Хиляди хора от цялата страна ще трябва да пътуват до една-единствена комисия. Това означава една лъжа, изречена от Здравната каса, че е в полза на пациентите. Това затруднява пациентите. Пациенти няма да могат да пътуват до София поради финансови причини. На пациенти ще им бъде забавяно лечение и по този начин ще спестим едни пари на държавата".
Председателят на Фондация "Псориазис" д-р Иван Богданов коментира: 
"Кому е нужна тази концентрация на власт в една-единствена комисия е отговор, който Касата все още не ни е дала. Кой ще следи за това дали Комисията работи правилно, когато всичко зависи от един човек, а това е председателят на Комисията, който е и национален консултант".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени