Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В градовете има влошен достъп до жилища, а те са пренаселени

Снимка: БГНЕС

Според различни проучвания през 2030 година преселването в градовете ще бъде факт за трима от всеки пет жители на планетата. Населението в гетата ще се увеличи двойно и ще достигне 2 милиарда души. Това поставя огромни проблеми пред властите, които управляват градовете – като климатични и жилищни промени. Тези проблеми обсъжда конференцията "Устойчиви градове – нови предизвикателства и възможности пред общините". Минчо Бенов – директор на "Хабитат България" каза: 

"Влошената достъпност на жилищата в големите градове, цените на жилищата, пренаселеност на жилищата. Българите между 25 и 34 години, които още живеят с родителите си, са 52,8%. Ние сме на второ място в ЕС, преди нас е само Словакия с 56,6%. В България тези проблеми се съпътстват поне още от три проблема – липсата на алтернативни модели за осигуряване на достъп до жилища – примерно за строене на жилища на непазарен принцип. Липсата на социални жилища и липсата на каквито и да било кредитно-спестовни инструменти или механизми, които да улесняват достъпа до жилище. Има много голям процент на жилищния фонд, който е необитаван, превръщането на градски квартали в гета."

Затова и общините са изправени пред големи предизвикателства, обобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева:

"Нашата цел като мениджъри на градовете трябва да бъде да променим възприемането за тях не като източник за проблеми, а като места с потенциал. Въпреки по-високото ниво на доходи и заетост в социален аспект ние се изправяме пред големи предизвикателства – необходимостта от по-голям брой жилища, по-ефективна и безопасна транспортна инфраструктура, повече мерки за интеграция на различни уязвими групи, включително и мигранти. Важно е заедно да търсим и да намираме решения с все по-растящата нужда от достъпни жилища."

Жилищата са само един детайл от всичко останало, което предпоставя устойчивото развитие на градовете, това подчерта заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова:

"Предизвикателството пред нас днес като свят, като общество, като хора е в това, че ако не намерим устойчивите решения, всъщност сме изправени пред възможността да нямаме в скоро време планета."

Проектът на жилищна стратегия предстои да бъде консултиран политически и експертно във ведомствата. Ще бъде публикуван и за обществено обсъждане. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна