Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът гласува "за" ревизираната директива за командированите работници

| обновено на 29.05.18 в 14:30
Снимка: http://www.europarl.europa.eu

С 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 „въздържал се“, Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната директива за командированите работници. Един от докладчиците по темата - евродепутатът Елизабет Морен-Шартие, подчерта:
"Искахме да задействаме една изключително ясна политическа линия - еднаква работа за една и съща заплата, на едно и също работно място".
Според един от докладчиците по темата - евродепутатката Анхес Йонхериус, тя поставя край на нечестната конкуренция на общия пазар:
"Ще сложим край както на орязването на надниците, така и на нечовешката ситуация, на която понякога сме свидетели, а също така - на  нечестната конкуренция между компаниите, които играят по правилата, и на онези, които ги заобикалят заради облагите си".
Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен отрече, че ревизираната директива има протекционистки цели:

"Тази директива не е протекционистка. Нейната цел е да пази справедливостта на вътрешния пазар, така че да запази доверието на нашите граждани в него. Трябваше да предотвратим възможността страните членки да прибягнат до протекционистични мерки, които биха подкопали вътрешния ни пазар и накрая, благосъстоянието ни", посочи Тейсен.

В залата се чуха възражения, предимно от полски депутати. Последната стъпка, преди окончателното приемане на акта, е подписването му от Българското председателство и председателя на Европейския парламент.
Последно на 19 март бе потвърдено запазването на продължителността на дългосрочното командироване - 12 месеца, с възможност за удължаване с още 6 месеца - тоест общо 18 месеца с мотивирано уведомление на доставчика на услугата. Друга договореност е оставането на транспорта извън обхвата на тази директива до приемането на специално секторно законодателство, което да уреди начина на прилагането ѝ за този бранш.

 .



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени