Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Димитров представя симфоничната си творба "Сънят на Пилат"

Стефан Димитров
Снимка: Кирчо Стоичков

Композиторът Стефан Димитров се появява в ново амплоа пред публиката - със симфоничната творба "Сънят на Пилат". Премиерата ѝ е тази вечер от 19.00 часа в зала "България“, а входът е свободен. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" композиторът даде подробности за "Сънят на Пилат":
"Това произведение съм го писал в продължение на четири години. То е вдъхновено от книгата на Булгаков "Майсторът и Маргарита“, която е толкова многопластова, че всеки може да си хареса нещо. Аз си избрах темата за любовта, която продължава и след смъртта. Бях го замислил като балет, но изпълнението тази вечер ще бъде само инструментално изпълнение под диригентството на Любка Биаджони. Цялото произведение се състои от три части. Ако съм жив и здрав, някой ден ще го видя и като балет. Това е една история, която стои доста приказно и фантастично".
Стефан Димитров допълни, че работата със "София симфоникс“ и диригента Любка Биаджони му е доставила огромна радост:
"Много е важно диригентът да харесва това, което дирижира. Маестра Биаджони е много искрена, много ерудирана и се разбирахме доста добре. Тя е голям професионалист".
Цялото интервю със Стефан Димитров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени